Щоб зацікавити молодь книгою та читанням фахівці обласної бібліотеки для юнацтва постійно перебувають у пошуку цікавих інноваційних форм роботи.
23 жовтня бібліотекарі відділу абонементу влаштували для учнів ДНЗ «Хмельницький центр ПТО сфери послуг» літературний фуршет «Книги з ароматами прянощів». Читачі-підлітки з розповіді фахівця дізналися про новий літературний жанр – гастрономічний роман. Учасникам «фуршету» на аперитив презентували книгу Валерія Строканя «Колекція недопитих вин», на закуску – «Львівську кухню» Ігора Лильо та, написані у цікавій манері, збірки Ірини Мацько «Імбир для душі», «Шпинат для мізків», «Мигдаль для серця». Основними «стравами» дня стали американський бестселер «Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка» Фані Флеґґ та «Кулінарні фіґлі» й «Фуршет» від Марії Матіос.
Родзинкою «фуршету» стала інтерактивна гра «Літературно-кулінарна дегустація». Першокурсники – майбутні кухарі, бармени, офіціанти, наосліп куштували продукт та впізнавали запах прянощів , потім відшукували художню книгу, в назві якої вони згадуються. Читачі з цікавістю переглянули уривки з кінострічки «Пристрасті і прянощі», відзнятої за мотивами твору Річарда Мораїса «Шлях завдовжки у сто кроків».
Бібліотекарі роздали їм інформаційні буклети з анотованим списком гастрономічних романів. «Десертом» літературного фуршету став роман Джоан Гарріс «Шоколад», а гості мали можливість посмакувати різними видами шоколаду і здогадатися, який саме компонент надає смаколику пікантного смаку.
Читання – захоплююче заняття і здатне полонити людину в будь-якому віці. Бібліотекарю треба просто допомогти цій людині зустріти свою книгу . Впевнені, що після бібліотечного «фуршету» коло літературних гурманів стане ширшим.