kalendar2015_b

«Слово, обірване у Биківні»

Виставку «Слово, обірване у Биківні» відкрито в Хмельницькому обласному літературному музеї.

Співавтори проекту – Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» та Українське незалежне видавництво «Смолоскип».

Виставка розповідає про долі представників покоління «Розстріляного відродження», знищених упродовж 1937 – 1939 років у в’язницях НКВС УРСР у Києві та похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

У Биківні знайшли свій останній спочинок письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Володимир Ярошенко, Андрій Михайлюк, Микола Борисов, Вероніка Черняхівська, Іван Маловічко та інші.

Директор Національного історико-меморіалього заповідника «Биківнянські могили» Богдан Біляшівський зазначив, що використані у виставці матеріали з архівно-кримінальних справ репресованих письменників та інші документи особистого характеру стисло відтворюють біографії митців, а також інформують про те, яким чином комуністична тоталітарна система виокремлювала жертв і, пропускаючи крізь сито допитів і «очних ставок», змушувала їх визнавати інкриміновані радянськими спецслужбами абсурдні звинувачення.

Відвідувачі отримають інформацію про уточнені дати й обставини смерті українських письменників, представлених на банерах, стисле уявлення про їх творчий доробок  і літературну кар’єру, зможуть побачити копії унікальних архівних документів.

Виставка доповнена і матеріалами з фондів Хмельницького обласного літературного музею, які розповідають про мученицький життєвий шлях письменників-земляків Панька Педи, Леоніда Лупана, Володимира Свідзінського та інших митців слова, знищених комуністичним режимом. Пошуками матеріалів про їхні долі та їхню творчість займаються письменники Василь Горбатюк – директор Хмельницького обласного літературного музею, та Віталій Мацько – доктор філологічних наук, професор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Про свої знахідки і публікації вони розповіли присутнім – студентам Хмельницького національного університету, університету «Україна» та учням обласного спеціалізованого ліцею-інтернату.

Кураторську екскурсію по виставці провела заступник директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

Виставка діятиме в літературному музеї  до 23 листопада.IMG_0733 IMG_0725

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031