kalendar2015_b

Державно-церковні відносини

За станом на 1 січня 2017 року релігійна мережа Хмельницької області представлена 16 віросповідними напрямами (40 – церков, конфесій та течій), в межах яких діють 1955 релігійних організацій, в тому числі 1890 релігійних громад, 5 єпархіальних православних управлінь, 1 дієцезія РКЦ, 1 провінція (управління) Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії ордену отців маріян Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії РКЦ, 1 управління Українського регіону Згромадження Сестер Францисканок Місіонерок Марії РКЦ, 4 обласних об’єднання протестантських церков, 1 духовний центр «Родове вогнище рідної православної віри», 1 духовний центр «Об’єднання синів і дочок України рідної української національної віри», 24 монастирів, 7 духовних навчальних закладів, 2 братства, 18 місій, 391 недільна школа, виходить 17 періодичних духовних видань.

Релігійною мережею найбільш охопленими залишаються Кам’янець-Подільський (155 релігійних організацій), Дунаєвецький (144), Волочиський (112), Чемеровецький (103) райони та міста Хмельницький (130) і Кам’янець-Подільський (77).

Понад 98% релігійних організацій Хмельницької області є християнськими за своєю суттю.

Найбільш розповсюдженим за конфесійною ознакою на території регіону є православ’я, яке нараховує 1339 релігійних організацій, що становить 68,5% від їх загальної кількості.

За православними ідуть протестантські церкви, які нараховують 343 релігійні організації (17,5%),  та представники католицького віросповідання – 233 релігійні організації (11,9%).

Найчисельнішою з православних церков на Хмельниччині є Українська православна церква, яка у трьох єпархіях (Хмельницькій, Кам’янець-Подільській і Шепетівській) нараховує 990 релігійних організацій.

Активно продовжує свою діяльність в області Українська православна церква – Київського патріархату.

На даний час Хмельницька єпархія УПЦ-КП нараховує 259 релігійних організацій (1 єпархіальне управління та 258 релігійних громад).

Українська автокефальна православна церква нараховує у регіоні 80 релігійних організацій. Релігійні громади УАПЦ зареєстровані у 14 районах та 4 містах обласного значення.

На Хмельниччині зареєстровані та діють релігійні організації інших православних деномінацій, які представлені нечисленними згромадженнями, зокрема:

- 5 громад Руської православної старообрядницької церкви (Білокриницька згода);

- 1 громада – Руської древлєправославної церкви (Новозибківська згода);

- 4 незалежні православні громади.

Католицьке віросповідання представлено у регіоні трьома юрисдикціями.

Найчисельнішою в області з поміж католицьких церков залишається Римсько-католицька церква, яка нараховує 154 релігійні організації (7,9% релігійної мережі області, 66,1% католицького напрямку).

Українська греко-католицька церква станом на 01.01.2017 в області діє 78 релігійних організації УГКЦ (76 релігійних громад, 2 монастирі (12 ченців),. На даний час УГКЦ не представлена лише у 4-х північних районах області: Ізяславському, Славутському, Шепетівському та Старокостянтинівському.

Лише однією релігійною громадою представлена в області Вірменська католицька церква в Україні (м. Хмельницький).

Протестантські релігійні організації представлені в області 18 конфесіями (всього 343 релігійних організацій).

Найбільш масово серед протестантських церков в області представлені релігійні організації баптистів, в першу чергу Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів, що нараховує 167 релігійних організацій, з яких: 1 обласне об’єднання, 159 релігійних громад, 6 місій, 1 навчальний заклад, 1 періодичне видання, 60 недільних шкіл, 114 священнослужителів. Також, в області зареєстровані та діють 2 незалежні релігійні громади баптистів.

Другими за кількістю є релігійні організації християн віри євангельської в особі: Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників, що нараховує 68 релігійних організацій, втому числі 1 обласне об’єднання, 1 місія, 66 релігійних громад, 55 священнослужителів, 43 недільні школи. Крім цього, в області зареєстровано та діє 1 релігійна громада Центру божої церкви християн віри євангельської (в пророцтвах), а також 11 інших релігійних організацій християн віри євангельської, в тому числі Хмельницький обласний центр об’єднаної церкви християн віри євангельської, до складу якого входять 4 місії.

Релігійні організації адвентистів представлені в області виключно 43 релігійними громадами Подільської конференції Української уніонної церкви адвентистів сьомого дня, службу несуть 13 священнослужителів.

Харизматичний напрямок протестантизму в області представляють: Українська християнська євангельська церква (всього 10 організацій), до складу якої входить 1 обласне об’єднання, 1 місія, 2 навчальних заклади (навчається 32 особи), 6 релігійних громад 4 недільних школи; 1 релігійна громада Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України (повного євангелія) та 8 незалежних релігійних громад повного євангелія.

В області діє 8 релігійних громад євангельських християн, одна з яких входить до складу Асоціації місіонерських церков євангельських християн України.

Сталою залишилася кількість релігійних громад Свідків Єгови (всього в області зареєстровано 14 релігійних громад, проте, діє більше 30 груп). Організація присутня у 5 районах і всіх містах обласного підпорядкування.

Крім цього, протестантський напрямок також в області представляють релігійні громади: лютеран (2), одна з яких не діюча, реформаторів (2), Новоапостольської церкви в Україні (4), назарян (1) та Церкви Ісуса Христа святих останніх днів (1).

Іслам в області представлений 3 зареєстрованими релігійними громадами, з яких діючою є лише 1, що входить до складу Духовного управління мусульман України.

В області діє 20 релігійних громад іудейського спрямування, 14 з яких входить в  об’єднання іудейських релігійних організацій, 1 громада прогресивного іудаїзму, 2 – месіанського іудаїзму та 3 незалежні іудейські релігійні громади.

Етно-конфесійні релігійні організації представлені 3-ма громада Української єпархії Вірменської апостольської церкви.

Також, в області діють нові релігійні організації, в тому числі: 12 язичницького спрямування, з яких духовний центр «Об’єднання синів і дочок України рідної української національної віри», духовний центр «Родове вогнище рідної православної віри», Православна рідновірська академія віровідання та 9 релігійних громад; 2 громади орієнталістського походження (Товариства Свідомості Крішни, Всесвітньої чистої релігії (Сахаджа-йога)).

Релігійні організації всіх церков, конфесій, напрямків і течій Хмельниччини обслуговують 1066 священнослужителів (з них 35 іноземці), що складає 56,4% від загальної кадрової потреби.

Зокрема,  916-ма громадами УПЦ опікуються 531  священнослужитель, що складає 58% від потреби, УПЦ-КП – 115 (51,8%), УАПЦ – 21 (27,6%), РКЦ – 104 (88,9%), протестантські конфесії в середньому забезпечені священнослужителями на 85%.

Для задоволення культових потреб станом на 01 січня 2017 року релігійні організації області використовують 1625 культових будівель та приміщень, пристосованих молитовні, з них: 530 – пристосовані, 1422 – будівель та приміщень перебуває у власності релігійних організацій, 203 – у користуванні, в тому числі на умовах оренди.

В цілому, рівень забезпечення релігійних організацій культовими спорудами становить близько 83,1%.

Упродовж 2016 року релігійна ситуація в області залишалася стабільною і прогнозованою. Звернень щодо міжконфесійних конфліктів та суперечок у сфері майнових відносин у 2016 році не надходило.

Керівництвом обласної та районних держадміністрацій проведено низку зустрічей з керівниками релігійних конфесій, на яких обговорювалися актуальні проблеми державно-церковних стосунків, вишукувалися шляхи їх ефективного розв’язання.

Керівники релігійних конфесій постійно залучалися до участі в урочистих заходах з нагоди відзначення державних свят, пам’ятних подій, інших святкових дат, мітингах-реквіємах, конференціях і «круглих столах» з актуальних питань державно-церковних відносин, захисту суспільної моралі.

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads

Календар

Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930