kalendar2015_b

Козацька зброя в краєзнавчому музеї

До Дня захисника України та Українського козацтва в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї в рамках проекту «Експонат місяця» представлено зброю часів козацької звитяги – кремневий пістоль.з2
Пістоль (фр. pistolet, від чеськ. píšťala — пищаль, дудка)  — вид ручної вогнепальної зброї для стрільби однією рукою. Пістолет походить від рушниці і є полегшеним її варіантом, що характеризується коротшим стволом і ложем, яке мало завершення у вигляді нахиленого донизу руків’я. Для зручності утримування та витягання з кобури руків’я закінчувалось стовщенням – «яблуком». Сам пістолет умовно ділиться на руків’я, казенну частину та ствол. Головною складовою казенної частини є замок, в даному  випадку з ударно-кремневого типу.з1
Ствол пістолета має  округлу поверхню та кріпиться до дерев’яного ложа за допомогою металевих пластин – обіймиць.
Товщина ствола – 20 мм (казенна частина) та 15 мм (ствольний отвір).
Довжина ствола 290 мм. Вага – 1 кг.з3
Пістолет як повноцінний різновид ручної вогнепальної зброї розвинувся в Західній Європі, звідки і походила значна частина стволів, якими  користувались козаки. Нарівні з цим значного поширення набули пістолети східного походження.
Окрім бойового призначення, пістолети мали характер військово-парадної зброї, задля чого багато прикрашались гравіруванням та інкрустацією золотом і сріблом, часто побутував вислів «ясна зброя». Тільки перед походами запорожці змочували рушниці та пістолети розсолом, щоб вони приржавіли й не «грало враже око на ясній зброї».
Щодо стрілецької амуніції запорожців, то вони переважно носили за поясом по 2 пістолети і ще 2 — у «кобурах» при сідлі. Така кількість пістолетів свідчила про високий рівень вогневої сили як окремого козака, так і цілого козацького війська. Сам постріл з пістолета виконували переважно з однієї руки в різноманітних положеннях, включаючи і верхову їзду.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930