kalendar2015_b

Подільський ковчег унікальних культур : декада популяризації культур національних спільнот краю в обласній бібліотеці для юнацтва

Хмельниччина здавна відома, як поліетнічний і поліконфесійний регіон. Поряд з українцями тут проживають росіяни, євреї, поляки, німці, вірмени, грузини та представники інших національностей.
З метою популяризації культур народів, які заселяють Поділля,  в обласній бібліотеці для юнацтва пройшла декада “Подільський ковчег унікальних культур”. Майже кожен день декади присвятили культурі, традиціям, звичаям однієї з національних спільнот краю.
Вельми насиченою була програма грузинської культури “Незвідана Грузія”: змістовно і яскраво про грузинський народ, його гостинність, любов до свого коріння розповів гість  бібліотеки Ромео Сосоєвич Толордава. Присутні – учні Хмельницької  гімназії №1 та учні СЗОШ №19 за допомогою відео, насолоджувалися грузинськими народними танцями та музикою у виконанні ансамблів “Сухішвілі” і “Нартебі”, мандрували грузинськими туристичними стежками та віртуально смакували грузинськими стравами, переглядаючи  фільми  “Подорож у Грузію” та “Традиційні грузинські страви”.
Німецьку культуру представляли учні 6 –го та 8-го класів СЗОШ №8, які підготували під керівництвом вчителя німецької мови Наталії Гончар театралізовану подорож  казками німецьких письменників братів Грімм “Пані Метелиця” та “Червона Шапочка”. А глядачами цікавого дійства були  студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та учні  Хмельницької спеціалізованої загальноосвітньої школи №6 з поглибленим вивченням німецької мови.  Також  учасники заходу   познайомились із культурою та традиціями Німеччини,  зокрема із святкуванням Різдва,  слухали вірші та пісні німецькою мовою, відгадували ребуси, доповнювали  німецькі народні прислів’я та приказки.
Російській культурі була присвячена презентація книги про А.Ахматову та історія створення музею поетеси в с.Слобідці-Шелехівській С.Трояновського  “Только память любви нетленной” . Видання цієї книги є справжньою подією в культурному житті Хмельниччини. С.Трояновський зібрав унікальні матеріали про музей  та  історію його створення, про людей, які долучились до  організації музею, збору матеріалів та предметів експозиції, розкрив біографії окремих членів родини А.Ахматової, які проживали в нашому краї. Книга містить  численні фотографії. На презентації були присутні любителі творчості А.Ахматової, бібліотекарі, письменники, зацікавлені містяни.
Продовжилось знайомство юних читачів із культурою   національних спільнот краю уроком-подорожжю “Шалом Хмельниччино!”.  На зустріч із учнями СЗОШ №19   завітав представник Хмельницького благодійного фонду “Хесед-Бешт”, менеджер з інформації В’ячеслав Нагнибіда. В ході зустрічі читачі більше дізнались про історію, культуру та традиції представників єврейської спільноти на теренах нашого краю. Цікавим для учнів виявилось і знайомство з єврейською абеткою, незвичним для нас лівостороннім написанням текстів книг, зокрема, Тори – священної книги юдеїв.
Інформаційним  доповненням всіх заходів слугували  тематичні книжкові  виставки з фондів бібліотеки.декада1 декада2 декада3 декада4

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031