kalendar2015_b

В обласній юнацькій бібліотеці розпочалось відзначення Дня Європи

11 травня над приміщенням Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва поряд з Державним прапором замайорів прапор Європейського Союзу.
Так в книгозбірні стартувало відзначення Дня Європи. Читачам бібліотеки запропоновано низку заходів, які допоможуть ширшому знайомству молоді з різними аспектами життя  європейців, розкриють багато  цікавого і захоплюючого зі сфери культурного життя країн Європи – мистецтва,літератури, музики,театру.
Україна – це Європа. І наша культура – частина європейської культури. Про  це говорили зі своїми читачами  працівники читального залу обласної бібліотеки для юнацтва, відкриваючи  заходи до Дня Європи вечором “Українська культура, складова культури Європи”.  Ось короткі інтерв’ю з учасниками заходу: “Так, я дуже люблю Україну! Я здобуваю гарну освіту, щоб багато зробити для  своєї країни” – Ольга, студентка. “Я багато подорожував, і  у різних державах зустрічав українців – патріотів, які переймаються Україною, для мене це великий приклад” – Олег, маркетолог. “Читаю  усе й дуже багато!  Але, завжди повертаюсь до  української класики! Цього у мене не відібрати” – Ірина, студентка. “Пишаюсь тим, що  сьогодні  з’являється так багато сучасної української музики!” – Анастасія, школярка. Беззаперечно, в Україні виростає покоління  сучасних,  освічених молодих європейців. Саме такі часто зустрічаються й серед користувачів бібліотеки. І усі  вони виховані на особистому прикладі українців іншого покоління, слова і приклад життя яких мають і до сьогодні потужний вплив на формування української ментальності. Звичайно, поняття європейства у кожного своє, але ж усі погодяться, що недостатньо жити просто у центрі Європи.  Тому  головним  лейтмотивом заходу була думка проте, що  таким відомим у  всьому світі  постатям,  як Іван Франко, Леся Українка, Тарас Шевченко, Соломія Крушельницька, Іван Пінзель, Марія Примаченко та ін., не було необхідності доводити, що вони  є європейцями. У першу чергу вони були українцями  і  пишались своїм походженням. Та й Європа мала б зовсім інше обличчя без української культури, літератури, мистецтва. Європа була б іншою без славного козацтва, унікальних пам’яток таких, як наприклад, Острозька академія, Собор святої Софії та багато інших.  І навіть  проведення Євробачення в ці дні в нашій країні яскраво свідчить, що українська культура – перлина в світовій та європейській культурі. Тож бібліотекарі закликали  в фіналі  заходу пишатись своїми культурними надбаннями.
А студентів  хмельницького політехнічного коледжу в цей день фахівці бібліотеки запросили на діалог “Європейський театр: маловідома історія”. В книгозбірні  фахівці створили  атмосферу справжнього театру: завіса відкрилась і розпочався перегляд  сучасної європейської вистави “Поцілунок графині” Івана Дворніцького. Після цього – емоційне обговорення  гри  акторів,  режисерської постановки та мистецького напрямку. Студенти дізнались про маловідомі  факти з історії європейського театру та стали більш обізнані з театральною термінологією. На імпровізованій сцені читального залу читачі спробували разом з режисером інсценізувати уривок з  п’єси “Пігмаліон” Бернарда Шоу.
На честь відкриття Дня Європи в зеленій зоні біля бібліотеки висадили саджанець дуба, привезений другом бібліотеки Ігорем Байдаком з заповідника “Гайдамацький Яр”, що в легендарній Буші на Вінничині.
Програма святкування Дня Європи в бібліотеці передбачає перформанс “Європейські пасіонарії” в неділю 14 травня о 13-00. Запрошуємо хмельничан долучатися.біб1 біб2 біб3 біб4 біб5 біб6 біб7 біб8 біб9ф

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930