kalendar2015_b

Ахматовські читання

Чималий гурт письменників та краєзнавців з Хмельницького, Вінниці, Рівного, Дунаєвець, Старокостянтинова, Нетішина в день чергової річниці Анни Ахматової прибули в Слобідку-Шелехівську Деражнянського району до літературно-меморіального музею імені славної поетеси. Гості з особливим зацікавленням слухали господиню музею Ніну Трубіцьку, розглядаючи експонати. Дехто тут був уперше і не приховував свого враження.
Анна Ахматова-Горенко неодноразово приїжджала в Слобідку-Шелехівську до тітки Анни Вакар. Написала в селі декілька віршів. Після революції поселилася в сестри і померла 1930 року матір поетеси Інна Еразмівна. Гості відвідали старе кладовище, де вона похована і поклали на   могили її та сім’ї Вакарів квіти.
На подвір’ї, навпроти пам’ятника Анні Ахматовій (до речі, встановлений перший в Україні), тільки-но розставили лавки, як несподівано задощило рясно небо. Тож митці читали переклади з творчої спадщини Ахматової та свої вірші в музейному приміщенні. Це вінничани Анатолій Мартинюк, дві Ірини – Федорчук і Журавель, Віктор Крупка, талановитий початківець Артем Петренко, дослідники життя і творчості Ахматової Галина Черниш і заступник директора з наукової роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею Олег Романчук, хмельничани Микола Мачківський і Ніна Шмурикова-Гаврилюк, нетішинець Микола Радиця та багато інших.
Із величезного портрета спостерігала за творчим дійством, як і належить іменинниці та хрестоматійному класику, Анна Ахматова. Сиділа у кріслі, заклавши ногу на ногу, й уважно слухала поетів нового покоління.ахмат1 ахмат2 ахмат3

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930