kalendar2015_b

“Прометей” в обласному художньому музеї

29 вересня у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття персональної виставки творів заслуженого художника України Михайла Андрійчука.
«Прометей» — сьома персональна виставка в стінах Хмельницького обласного художнього музею, що гармонійно зіткана із графічних та живописних творів, над якими невтомний митець трудився впродовж багатьох років. Що ж спільного між привітним художником М. Андрійчуком та титаном Прометеєм? Безперечно, відповідь одна — це уособлення стійкості, залізної волі та витримки, а ще здатність до самопожертви в ім’я людей. Світло мистецтва, яке Михайло Омелянович несе людям вже понад півстоліття, розгорається сьогодні з новою силою.
Краса рідного міста,трудові будні земляків, інтерпретації пісенно-поетичних творів Т. Г. Шевченка, видиме втілення щирості, глибокої мудрості та незламності національної ментальності. Ці  та багато інших філософських роздумів знайшли своє відображення у творчості Михайла Омеляновича. Деякі з них  об’єднуються у графічні цикли, що сьогодні частково представлені в експозиції (загалом 58 робіт), як то «Старий Проскурів», «Трударі Поділля», «Мої земляки»,«108 вад людських», «По прочитанню Псалмів Давидових», «Алілуя», «Шевченко на Поділлі» та ін.
Та не дивлячись на значний обсяг створених образів, Михайло Омелянович зовсім не збирається зупинятися на досягнутому, адже він із тих рідкісних людей, що за всіляких обставин мають важливий контрапункт — жити в трудовому ритмі, бо не мислить себе без праці, не може не творити. Художник розпочав роботу над новою серією про видатних жінок, які зробили свій внесок в історію та культуру українського народу. І першу роботу «В полоні», що присвячена постаті Насті Лісовської (Роксолані), представляє на розсуд глядачів.
Глибока та щира душа митця не може зоставатися осторонь суспільного життя. Тож прагне Михайло Омелянович відтворити світ у всій його складності, мінливості та безупинному русі. Творам художника притаманні висока майстерність, неординарність, філософська глибина. Кожна із представлених робіт є частинкою великої душі Михайла Андрійчука, яку він дарує жителям і гостям нашого міста.
Виставка триватиме до кінця жовтня.

ДОВІДКОВО: Михайло Омелянович Андрійчук — старійшина образотворчості Хмельниччини. Народився 21 листопада 1927 року в селі Нехворощ Андрушівського району Житомирської області. Закінчив Одеське художнє училище ім.  М.  Грекова (1957 р.) та відділення станкової графіки Київського державного художнього інституту (1962 р.). Працював керівником образотворчої студії для дорослих та викладачем дитячої художньої школи при картинній галереї ім. І. К. Айвазовського (місто Феодосія). З 1962 року — в Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті. Член НСХУ з 1964 р., заслужений художник УРСР (1987 р.), лауреат обласної премії ім. Т. Г. Шевченка (1992 р.), обласної премії ім. В. Розвадовського (1997 р.), міської премії ім. Б. Хмельницького (2002 р.). Працював на посаді доцента Хмельницького національного університету.
Персональні виставки, а їх понад 20, проходили в найбільших містах України. Картини митця зберігаються у Бердянському, Горлівському та Запорізькому художньому музеях, Донецькій картинній галереї, Запорізькому краєзнавчому музеї, Києво-Печерському Національному історико-культурному заповіднику, Київському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки та ін. Фонди обласного художнього музею нараховують 31 роботу М. Андрійчука.ан1ф ан2ф ан3ф ан4ф ан5ф ан6ф ан7ф

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930