kalendar2015_b

Науково-практична конференція до 500-річчя Реформації відбулася у Меджибізькій фортеці

Всеукраїнська науково-практична конференція «Релігія і церква як чинник історичних та суспільних процесів Східної Європи» відбулася 20 жовтня 2017 р. в Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж».
Для участі у конференції 63 автори подали 58 доповідей, статей та повідомлень. Серед авторів 7 докторів і 19 кандидатів наук, здобувачі наукових ступенів, науковці і краєзнавці, студенти. 18 учасників, тобто майже кожен третій, є членами Національної спілки краєзнавців України.
З великою увагою вислухали й активно дискутували учасники щодо провідної доповіді пленарного засідання «Світоглядні засади як детермінанти розвитку суспільства», яку зробив голова Хмельницького обласного міжденомінаційного комітету з підготовки заходів до 500-річчя Реформації Валерій Хома. Особливої актуальності цій доповіді надало поєднання теорії з практикою: Валерій Олександрович є кандидатом юридичних наук, доцентом, провідним науковим співробітником науково-дослідного центру митної справи Університету державної фіскальної служби України. На численних прикладах та значній кількості статистичного і довідкового матеріалу автор показав залежність стану розвитку країн світу від поширення у їхньому суспільстві, політичних та ділових елітах принципів християнської етики, моралі, суспільних стосунків. «Дуже непросто слідувати цим принципам у сьогоднішній Україні, зокрема, працюючи у сферах митної та фіскальної служб. Але й серед моїх студентів є ті, які своєю службою свідчать: це можливо. І, якби таких службовців було більше — в Україні була б інша ситуація на Сході, та й у всій державі», – наголосив Валерій Хома.
Не тільки для очних учасників конференції, а й для майбутніх читачів «Наукового вісника «Межибіж», у якому будуть видані її матеріали, становитимуть інтерес праці науковців кафедри культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного унівеситету ім. Ю. Федьковича — зокрема, докторів філософських наук Василя Балуха «Освіта і шкільництво ранньомодерної України як інтергальна частина європейського духовного простору» і Миколи Шкрібляка щодо впливу реформаційного та контрреформаційного рухів на формування світогляду українського народу. Непросту тему щодо практичного впливу протестантизму на формування поводження з людьми, які знаходяться на межі життя і смерті підняв учасник з Харкова кандидат історичних наук Віктор Згурський. Це лише окремі з багатьох тем, які були запропоновані науковій спільноті, вірянам та громадськості.
Конференція «Релігія і церква як чинник історичних та суспільних процесів Східної Європи» є прикладом не тільки наукового, а й міжконфесійного діалогу, адже участь у її роботі взяли священнослужителі і протестантських деномінацій, і православних церков. Почесний гість конференції керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ КП митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній у своєму виступі наголосив на визначній ролі реформаційного руху в історії церкви та суспільства та підкреслив необхідність християнським церквам навчатися одна у одної дослідженню Святого письма, соціальному служінню тощо.
Місцем проведення конференції до 500-річчя Реформації Меджибіж обрано не випадково. Адже час ренесансного розвитку і самого міста, і його фортеці припадає на період активнеого поширення реформаційного руху на теренах тогочасної Речі Посполитої. І у подільській, і у волинській частинах сучасної Хмельницької області у XVI столітті багато власників міст і маєтків приєдналися до протестантських деномінацій, залучаючи до того й своїх підданих за принципом «чия земля — того й віра». До протестантської деномінації кальвіністів  належали, зокрема, перший приватний власник (з 1539 р.) міста Меджибожа коронний гетьман Миколай Сенявський та його нащадки.р1 р2 р3 р4 р5 р6 р7 р8 р9 р10

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031