kalendar2015_b

«Чи сумісні історія і музей? Європейський досвід»

Впродовж двох днів у Харкові проходили дні студій та дискусій «Чи сумісні історія і музей? Європейський досвід» як підсумок проекту «Музеологічні зустрічі. Формування концепції історичного музею», в яких взяла участь зберігач фондів Обласного літературно-меморіального музею Миколи Островського Інна Слєсаренко. Проект був організований кластером EUNIC Україна. Впродовж червня-вересня 2017 року здійснювалися ознайомчі подорожі. Експерти з європейських країн, а також українські експерти з Києва, Львова, Чернігова, Дніпра, Бахмута, Луцька, Сум, Шепетівки, що побували в музеях Австрії, Великобританії, Греції, Італії, Німеччини, Польщі, Франції та Чехії, ділилися досвідом представлення історії в музейному просторі.
Було заслухано звіти про поїздки з аналізом сильних та слабких сторін музеїв, проблеми та перспективи музейної справи у тій чи іншій країні, проведено паралелі з українськими музеями.
Інна Слєсаренко разом із заступником директора Львівського історичного музею Юрієм Сілецьким прозвітували про робочу поїздку до Відня. Впродовж поїздки вони  опрацювали такі теми, як стандарти фондосховища, оцифрування колекцій, робота з музейними колекціями; колективна пам’ять, політика й музей; відвідувачі і розвиток аудиторії, перспективи між кількістю відвідувачів і освітніми аспектами; розвиток нових постійних експозицій; прогресивна експериментальна освіта. Досвідом ділилися музейні експерти Австрійського музею народного життя та народного мистецтва, Музею прикладного мистецтва, Етнологічного музею, Музею Відня, Музею сучасного мистецтва, майбутнього музею історії Австрії, Музею історії мистецтв.
Поміж виступами між експертами та учасниками зустрічі велися дискусії: «Національна історія та історичний музей», «Музей, складність історії та дискусійні питання», «Музеографія: від музейної колекції – реальної чи віртуальної – до історичного дискурсу». Було піднято ряд важливих теоретичних та практичних питань, які не мають однозначної відповіді: що таке національна історія? Хто такі герої? Чи музей повинен показувати сучасну історію? Чи має музей ставити незручні питання щодо історичної дійсності? Чи сумісні історія та музей? Обговорили актуальність класифікації українських музеїв, потребу конструктивної критики музейної системи. Учасники наприкінці запропонували висловлені рекомендації від експертів звести в єдину збірку, а також провести для зацікавлених музейників воркшопи для подальшого втілення цих рекомендацій в життя.х1ф х2ф х3ф х4ф х5ф х6ф х7ф х8ф

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930