kalendar2015_b

Круглий стіл “Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень”

В рамках проведення консультацій з громадськістю 24 жовтня 2017 року у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся круглий стіл «Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень».
Метою круглого столу було обговорення можливостей поліпшення ситуації у питанні відкритості музеїв для дітей і дорослих з особливими потребами. У роботі взяли участь представники волонтерських та благодійних організацій і спільнот, соціальних служб, засобів масової інформації,  музейні та бібліотечні працівники. Серед присутніх були: заступник директора з наукової роботи Хмельницького обласного художнього музею Заславська М.В.; завідуюча науково-просвітницького відділу музею Шемчук С.Є., головний зберігач   музею Байдюк Н.К.; завідуюча науково-експозиційного відділу музею Фролова М.В.; старший науковий співробітник   музею  Немет А.Л.; голова Хмельницького обласного товариства ВОІ СОІУ  Савчук А.М.; заступник директора Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Баворовська О.О.; завідуюча сектору інклюзивної роботи, куратор програми “Музей без бар’єрів” Національного музею Тараса Шевченка Лацюга А.Г.; в. о. завідуючої відділу мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка Рогульська В.В.; практичний психолог Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Захожа О.О.
Відкрила робочу зустріч заступник директора з наукової роботи художнього музею Заславська М.В. (також і модератор заходу), привітавши присутніх і зазначивши, що музеї, як осередки культури у громадах, мають бути готові прийняти будь-якого члена суспільства, адаптуючи музейне середовище, усуваючи будь-які бар’єри, що можуть перешкоджати повноцінній участі осіб з інвалідністю у музейних програмах. Відвідування музеїв, художніх галерей, виставкових центрів, бібліотек дітьми та дорослими з інвалідністю слугують не лише цілям художньо-естетичного виховання та організації дозвілля, але й завданням соціокультурної реабілітації осіб з інвалідністю, їх інтеграції у соціальний простір.
З цікавими презентаціями, в яких було висвітлено форми роботи з дітьми та молоддю з особливими потребами, виступили: завідуюча науково-просвітницького відділу Хмельницького обласного художнього музею Шемчук С.Є. (доповідь «Музейні форми роботи з «особливою» аудиторією»), заступник директора Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Баворовська О.О. (доповідь «Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека на допомогу людям з обмеженими можливостями»), в. о. завідуючої відділу мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка Рогульська В.В. (доповідь «Інклюзивне виховання у бібліотеці»).
Своїм досвідом роботи, зокрема  шляхами реалізації програми  ”Музей без бар’єрів” Національного музею Тараса Шевченка, яка спрямована на інтеграцію людей з особливими потребами та людей з інвалідністю в загальний соціальний та культурний простір країни поділилася завідуюча сектору інклюзивної роботи Національного музею Тараса Шевченка Лацюга А.Г.
Свої рекомендації щодо підвищення рівня співпраці закладів культури із обласними центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Родинний затишок» та «Школа життя» надав голова Хмельницького обласного товариства ВОІ СОІУ  Савчук А.М.  Практичний психолог Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Захожа О.О зазначила, що сам формат музейного відвідування – екскурсія чи самостійний огляд – має високий терапевтичний потенціал. Контакт людини з мистецтвом є одним з дієвих чинників здоров’я, яке розуміється як баланс фізичного та психічного функціонування індивіда з його фізичним, біологічним та соціальним оточенням.
Учасники круглого столу надали рекомендації щодо роботи Хмельницького обласного художнього музею в напрямку інтеграції людей з особливими потребами та людей з інвалідністю в загальний соціальний та культурний простір країни. Було відзначено, що в останні роки відбувається зростання кількості програм у закладах культури, зокрема в музеях, у напрямку роботи з даною аудиторією. Складне завдання, викликане до життя реальною потребою людей, є серйозним випробуванням сил поки ще молодого напрямку музейної справи України. Музей має усе необхідне, щоб взяти на себе цю місію. Потрібна лише добра воля, ентузіазм та готовність до змін.кон1ф кон2ф кон3ф

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031