kalendar2015_b

Веселка народів Поділля

За багато століть на Поділлі склалося унікальне соціокультурне середовище.    І в рукотворній красі краю, його величі і досягненнях сплелися душа і розум подолян – українців, білорусів, татар, поляків, євреїв, німців, азербайджанців, вірменів – щирих, лагідних, доброзичливих, гарних людей, великих працелюбів і патріотів рідної землі.

З метою популяризації національних культурно-мистецьких традицій народностей, що проживають на Хмельниччині, сприяння підйому творчої активності в юнацьких колах щороку в обласній бібліотеці для юнацтва проводиться   тиждень культур національних  спільнот «Подільський ковчег унікальних культур». В цьому році знайомство з національними культурами  в стінах бібліотеки тривало з 13 по 19 листопада.

Представники різних національних громад в ці дні розповідали читачам бібліотеки про культуру та звичаї свого народу. Так, на зустріч з учнями загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів №2 завітав представник Центру общинної та культурно-масової роботи «Тхія», менеджер з інформації – В’ячеслав Нагнибіда, який захопив читачів темою « : Історія єврейської культури на Поділлі: від традицій до сучасності».    Цікавим для учнів виявилось і знайомство із єврейською абеткою, незвичним для нас лівостороннім написанням текстів книг, зокрема, Тори – священної книги юдеїв. Також  школярі отримали можливість доторкнутись до єврейської атрибутики: кіпи, ханукальної менори, мезузи – сувою із священними юдейськими текстами у футлярі, який кріплять на правому одвірку дверей будинку правовірного єврея та ін.

«Грузія – країна з безліччю легенд» – під такою назвою було проведено віртуальну подорож сонячною Грузією, яку здійснили студенти другого курсу   Хмельницької  гуманітарно-педагогічної академії разом з запрошеним гостем Ромео Толордавою.   Він змістовно і яскраво  розповів про грузинський народ, його легенди, фольклор, традиції. На вечорі звучали грузинські пісні у виконанні самодіяльного ансамблю «Подільські явори».

В рамках культурного тижня відбулась і театралізована подорож-вікторина «Пізнаємо Німеччину разом».  Цікаве дійство представили учні   СЗОШ №8 під керівництвом вчителя німецької мови Наталії Гончар для учнів Хмельницької спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III cтупенів №6 з поглибленим вивченням німецької мови. Читачі     прослухали цікаву розповідь про особливості святкування релігійних свят у Німеччині, а також   декламували  вірші та виконували  пісні німецькою мовою, відгадували ребуси.

Впродовж тижня у відділі краєзнавства бібліотеки демонструвались книжкові виставки-інсталяції,що розкривали культуру,побут,традиції подолян різних національностей.

IMG_8100 IMG_8106 IMG_8111 IMG_8112 IMG_8117 IMG_8128

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930