kalendar2015_b

Міністр культури Євген Нищук провів Всеукраїнську нараду з регіональними керівниками сфери культури з питань впровадження реформи децентралізації

23 лютого під головуванням Міністра культури України Євгена Нищука відбулася нарада з керівниками структурних підрозділів у сфері культури місцевих держадміністрацій з питання ефективного впровадження реформи децентралізації. Представником Хмельницької області на нараді була заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму – начальник відділу – Граділь Валентина Володимирівна.

Під час свого виступу  Міністр культури Євген Нищук детально зупинитися на актуальних питаннях реалізації культурної політики на регіональному рівні в умовах впровадження реформи децентралізації. Основними питаннями, які на його думку, потребують спільного обговорення та вирішення є належне забезпечення людськими та фінансовими ресурсами обласних та місцевих департаментів, управлінь культури.

Наступним питанням, яке на думку Міністра культури потребує нагального розгляду  це питання фінансування галузі. До відомства надходять численні звернення представників місцевого самоврядування з різних регіонів надати допомогу у вирішенні низки фінансових проблем, пов’язаних із утриманням та розвитком закладів культури. Наразі, фінансування реставраційних  та ремонтних робіт закладів культури знаходяться в сфері управління відповідних органів місцевого самоврядування. І тут виникає питання пріоритетності розподілу коштів на місцевому рівні, де культурі не завжди приділяється значна увага. Частково це питання можливо вирішити за рахунок подачі відповідних проектів на фінансування до Фонду регіонального розвитку при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Євген Нищук звернув увагу присутніх, що основне завдання Мінкультури це формування та реалізація державної політики в галузі культури, для підтримки ж регіональних ініціатив існує два нових інструменти -  Український культурний фонд  та Український інститут книги та закликав присутніх  долучатись до активної роботи з ними.

Як повідомив Міністр культури, з метою вдосконалення кваліфікації місцевих керівників галузі культури та молоді, що прагне працювати у цій сфері нині використовуються сучасні механізмів та досвід кращих практик країн ЄС. Так, Міністерство культури  ініціювало та провело низку таких заходів  -  Всеукраїнський практичний Форум «Культурні та креативні індустрії – як основа розумної стратегії розвитку малої території», проект «Пілотні культурні ініціативи для локальних змін», навчальні тренінги з підвищення інституційної спроможності закладів культури, розпочато діяльність «Академії культурного лідера» тощо.

Окремо Євген Нищук зупинився на питані охорони культурної спадщини в умовах децентралізації та ініціативах Міністерства культури в цьому напрямку. У  2018 році Україна приєдналася до європейської ініціативи – проведення Року культурної спадщини, зокрема, відомством  вже реалізується проект «Малі міста – великі враження». На сьогодні, шляхом проведення відкритого конкурсу, відібрано вісім  проектів для впровадження пілотних культурних стартапів, які пов’язані із культурною спадщиною та реалізація яких сприятиме подальшому культурно – економічному розвитку регіонів.

Також за ініціативи Міністерства культури Україна приєдналася до програми Ради Європи «Культурні маршрути», мета якої  - навчати жителів Європи культурній самосвідомості, збереженню і захисту спадщини як джерела соціального, економічного та культурного розвитку навколишнього середовища, в якому вони живуть.

За переконанням Міністра культури, завдяки «Культурним маршрутам» Україна зможе популяризувати об’єкти культурної спадщини, залучати туристів, сприятиме проведенню фестивалів та зростанню відвідуваності українських закладів культури.

За матеріалами сайту Міністерства кульутри України.

image002

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930