kalendar2015_b

“Емалі: Історія. Україна. Світ”

25 квітня в Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття мистецького проекту Олексія Коваля “Емалі: Історія. Україна. Світ”.

Емальєрне мистецтво пройшло довгий шлях розвитку, який почався ще в давніх цивілізаціях: Стародавній Єгипет, Китай, Індія, Візантія, Америка стали місцями народження цього дивовижного мистецтва, яке поступово дійшло до Європи, а потім поширилось і на території України. В багатьох музеях світу зберігаються рідкісні твори, що підтверджують цінність виробів з емалі.

Олексій Коваль – сучасний майстер-емальєр, послідовник київської школи емальєрства. В рамках мистецького проекту «ЕМАЛІ: ІСТОРІЯ. УКРАЇНА. СВІТ», митець представив понад 20 емалевих творів з різних серій та різних років створення. У нашому місті виставка експонується вперше.

На думку мистецтвознавців, українська серія робіт Олексія Коваля – це синтез, енергетика, краса нашої культури. Він показує Україну квітучою, багатою, духовною, красивою. Його картини емаллю називають кодом нації, квінтесенцією знань про Україну, природу, подорожі, життя. Олексій – новатор і експериментатор, котрий через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні.

Техніка «гарячої емалі», в якій працює автор, дуже складна, вимагає співпраці з хімічними сполуками, вогнем і чіткого контролю. Ця техніка – живописна та ювелірна водночас. Вона приносить приголомшливі результати, але підкоряється небагатьом. Лише той, хто із великим терпінням зустрічатиме усі несподіванки і труднощі, зможе досягти в ній значних висот. Трудомістка і одна з найбільш дорогих художніх технік, що авторитарно вимагає від автора майстерності та ідейної стабільності.

У своїх творах Олексій Коваль щедро і невимушено поєднує кольори й орнаменти, використовує інкрустації та елементи малої пластики, заповнює квітами антикварні рами, оздоблює старовинні фотографії емалевими окладами, веде гру з функціональними та декоративними властивостями об’єктів. Емальєр сміливо береться за виконання робіт різного масштабу: від тендітних мініатюр до кількаметрових панно. Оскільки емаль вічна, то теми для своїх творів художник, філософ і винахідник обирає позачасові: вони передають радість життя, його солодкий смак, п’янке відчуття своєї свободи, віри, любові…

Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, Олексій створює емалеві картини, присвячені різним культурам. На відкритті виставки художник представив не лише свої твори, а й тематичні стенди про мистецтво емалі, історію його розвитку. Таким чином, роботи митця безперечно привернуть до себе увагу будь-кого, хто цікавиться живописом, скульптурою, декоративно-прикладним, ювелірним мистецтвом та не залишать байдужим справжніх поціновувачів прекрасного.

Довідково:

Олексій Коваль народився 16 жовтня 1977 року у м. Києві. У 1996 р. закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Шевченка (клас живопису). У 1996-2002 рр. навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, факультет живопису (майстерня В. Забашти). З 2000 р. працює у монументальному мистецтві. У його доробку – фрески, мозаїки, ескізи вітражів. У 2006-2009 рр. навчався техніці гарячої емалі в майстерні І. Кириченка та вивчав особливості техніки у приватних майстернях усього світу: в Китаї, Індії, країнах Європи. Використовує різні можливості техніки та різні матеріали – срібло, мідь, бронзу, коштовне каміння. Емалі Олексія Коваля є в приватних колекціях в Україні, Італії, Хорватії, США, Болгарії, Непалі, Індії, Китаї, Швейцарії.DSC_2111 DSC_2042 DSC_2077

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930