kalendar2015_b

Артефакти визвольної боротьби українського народу

У Хмельницькому обласному літературному музеї відбулася прес-конференція для засобів масової інформації, під час якої було представлено нові надходження до його фондів: друковану продукцію повстансько-підпільної мережі ОУН часів визвольних змагань українського народу в 40-50-ті роки ХХ століття – листівки та сатиричний літературно-пропагандистський часопис «Хрін», які видавались і поширювались на території сучасної Хмельницької (в ті роки Кам’янець-Подільської) області.

Директор музею письменник Василь Горбатюк розповів, що унікальний історичний скарб виявлено в урочищі «Жеребки» поблизу села Підгірне Старокостянтинівського району. Місцеві краєзнавці випадково натрапили на закопаний у лісі бідон, зміст якого вразив їх. Окрім згаданої вище літератури, в ньому зберігалися й речі особистої гігієни повстанців: зубні щітки, помазки для гоління, люстерка, металеві коробочки з вазеліном, дерев’яні ручки для писання. На жаль, бідон проіржавів, і внаслідок проникнення вологи більшість вмісту зіпсувалася.

В. Горбатюк – автор документальних книг про повстанців ОУН-УПА: «За тебе, свята Україно», том 5 (у співавторстві з Нестором Мизаком), видана на 2006 року, та «Ще настане ваша пора» (2012 р.) У першій з них розповідається і про повстанців, які діяли на території Старокостянтинівщини в 1951-1952 роках і заховали там бідон з літературою та особистими речами. Це члени крайового проводу ОУН «Поділля» Іван Ліщинський, псевдо «Матюшенко», Михайло Чернега, псевда «Карась», «Циган», Йосафат Лазорко, псевдо «Тарас».

Старокостянтинівський краєзнавець Володимир Бершацький розповів про складнощі з відкопуванням виявленого бідона. Адже місце його заховання було заміноване. Викликані працівники МНС виявили і знешкодили близько десятка мін та дві гранати.

На місце знахідки виїжджала й група письменників (Василь Горбатюк, Петро Маліш, Богдан Теленько), яка ще раз оглянула околиці. Голова обласної організації Петро Маліш під час прес-конференції оприлюднив план-схему розташування місця знахідки, а також місця криївки, поблизу якої й було заховано бідон.

Письменник і громадський діяч Богдан Теленько зупинився на питаннях меморіалізації місця знахідки, значення цієї події в патріотичному вихованні молоді, вшанування пам’яті борців за волю України.схрон_011 схрон_032 схрон_043

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930