kalendar2015_b

«Мокуліто» Оксани Стратійчук

14 вересня в Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття персональної виставки творів відомої української художниці Оксани Стратійчук «Мокуліто» (м. Київ). Вона – визнаний віртуоз графічних технік та емалі, а її офорти й літографії добре знані в Україні. Окрім цього, художниця – перший український графік, який працює в техніці під однойменною назвою – мокуліто – оригінальний японський метод плоского друку. Власне аркуші, виконані у цій унікальній техніці впродовж 2014-2018 років увійшли до експозиції.DSC_7901
Оксана Стратійчук народилась 1968 року. Закінчила графічний факультет Київського державного художнього інституту (зараз – Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури), майстерню вільної графіки (викладачі: А.В. Чебикін, М.І. Компанець, В.Д. Сергєєв). У 1993-1996 – асистентуру-стажування при Українській академії мистецтва (керівник – Г.В. Якутович). Вона – магістр графіки, з 1992 року – член Національної спілки художників України. Живе і працює у Києві. Художниця брала участь у численних міжнародних та всеукраїнських конкурсах, бієнале та трієнале графіки. Серед відзнак: почесна нагорода молодого художника Міжнародної Бієнале графіки «Інтердрук-90» (Львів, 1990 р.); диплом лауреата Всеукраїнської акції популярності та якості «Золота фортуна-98»; диплом 3-го ступеня Всеукраїнського Трієнале графіки (Київ, 2006 р.); диплом лауреата премії КОНСХУ «Творець» ім. О. Данченка (Київ, 2006 р.), почесна медаль за участь у Першому міжнародному трієнале малих форм графіки «Intaglio» (Київ, 2018 р.).
На її рахунку – понад 25 персональних виставок в Україні та за кордоном.DSC_7960
Нещодавні виставки мисткині, які з успіхом пройшли у київських галереях та музеях України, були покликані ознайомити з можливостями техніки мокуліто, що була розроблена японським професором Сейші Озаку (Seishi Ozaku) наприкінці XX сторіччя.
Знайомство з цією технікою у рамках виставки не обмежується лише відбитками з графічних форм. Самі форми є частиною експозиції. Уквітчані листи фанери, які під тиском друкарського верстата віддають своє зображення паперу, дозволяють не тільки подивитись на графічне мистецтво із іншого – прикладного боку, але й претендують на самостійну художню вартість.
Рослинна тематика в мистецтві Оксани Стратійчук добре відома відданим поціновувачам її творчості. Перші квіти «проростають» на папері ще в кінці 1990-их. У черговій персональній виставці «Мокуліто» вона залишається відданою улюбленій ботанічній темі: ретельно та уважно вивчає флористичне розмаїття оточуючого світу, щоб із прискіпливістю вченого проаналізувати кожен взірець, а згодом – із пристрастю справжнього ботаніка – зафіксувати його.DSC_7953
Художниця переконливо демонструє, що роботи, виконані в різних графічних техніках, власне, як і класичний чорно-білий друк, цілком підходить для відтворення природи та речей. Замилування Оксани Стратійчук – складна суміш естетичних почуттів та відсторонених роздумів, наближених до медитації. Таким чином, її аркуші відображають спокій й таку рідкісну в наш час душевну ясність.
DSC_7887
Виставка діятиме до 21 жовтня.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930