kalendar2015_b

“Королівська кахля” Стефана Баторія експонується в Меджибізькій фортеці

Керамічний медальйон з геральдичними символами короля польського та великого князя литовського Стефана Баторія представлено відвідувачам Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” на міні-виставці нових археологічних надходжень.

Знахідку зробили археологи заповідника у 2018 році під час розкопок на території Меджибізької фортеці. Серед численних фрагментів стародавньої кераміки,  –  посуду та кахляного обличкування печей,  –  виокремлювалися частини з рельєфним геральдичним малюнком, які було складено в напівкруглий медальйон. Знахідка датується другою половиною XVI ст. Її особливість в тому, що на кахляному медальйоні зображено геральдичні символи та ініціали короля Стефана Баторія (1576-1586), роду якого Меджибіж ніколи не належав. У чому ж секрет загадкового експонату?

Печі і каміни застосовувалися для опалення будівель Меджибізької фортеці впродовж століть. У палаці Сенявських — Чарторийських в одній кімнаті або залі подекуди застосовувалися обидва типи опалювальних приладів одночасно. За півтисячоліття існування палацу неодноразових змін зазнавала мода на інтер’єри, перебудовувався палац, відбувалися значущі події, які знаходили відображення в архітектурних та побутових деталях. Символи нових подій і настроїв часто зображувалися на печах і камінах, наймонументальніших предметах палацових зал і покоїв.

За найімовірнішою на сьогодні гіпотезою, геральдичні символи короля Стефана Баторія з’являються у Меджибожі, коли цей князь, народжений у Трансільванії, у 1576 р. був обраний королем польським і великим князем литовським. Вибори короля відбувалися в обстановці жорсткого протистояння прихильників Стефана Баторія та його конкурента Максиміліана ІІ Габсбурга.

Меджибожем у той час володіли сини коронного гетьмана Польщі Миколая Сенявського  Ієронім і Рафаїл. Ієронім Сенявський активно виступав на підтримку Стефана Баторія у боротьбі за польську корону, а після його перемоги 7 квітня 1576 р. у Львові на прийомі з нагоди коронації нового короля саме співвласнику Меджибожа Ієроніму Сенявському було надано честь виголосити промову від імені шляхти.

Відтак, не дивно, що Ієронім Сенявський прикрасив інтер’єр палацу в Меджибожі символікою нового короля, до партії палких прихильників якого належав. На великому медальйоні кахляної палацової печі було зображено орла з розгорнутими крилами (геральдичний символ Польської корони), на його грудях три вовчих ікла (родовий герб Баторіїв  –  “Zęby”), а обабіч голови орла  –  латинські літери B та S (ініціали короля Batory Stefan). Цим самим власники Меджибожа заявляли гостям та відвідувачам: мовляв, “і ми кували перемогу”, а відтак, є наближеними до самого короля.

В археологічну колекцію ДІКЗ “Межибіж” у 2018 році надійшло чимало інших зразків декоративних кахлів різних часів, які знайдено на території фортеці. Їх буде використано для реконструкції інтер’єрів палацу Сенявських  –  Чарторийських, який активно реставрується з 2015 року.IMG_0018 IMG_20180801_130514 IMG_0023

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Травень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031