kalendar2015_b

Подільська палітра

У художньому музеї 20 грудня відбулось відкриття виставки робіт учасників обласного мистецького конкурсу імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» та церемонія нагородження його переможців!

 Обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» заснований 2000 року на той час головним редактором газети «Проскурів» Богданом Теленько з метою вшанування пам’яті знаної хмельничанки, талановитої художниці Людмили Мазур. Вона прожила всього 53 роки (1947-2000), але заявила про себе, як про надзвичайно обдаровану особистість. Спираючись на народне мистецтво, подолавши в ньому риси декоративізму, Людмила Олександрівна не просто винайшла новий напрямок, а заснувала самобутній вид сучасного мистецтва – піднесла мистецтво витинанки до професійного рівня. Сама техніка витинання дуже давня, але роботи Л. Мазур сучасні за формою, за образним змістом, і в такому поєднанні давнього й сучасного полягає особливість таланту художниці, яка заслуговує на те, аби її знали і пам’ятали.

Щороку у листопаді в стінах Хмельницького обласного художнього музею відбувалася знакова подія – виставка творчих робіт, які представляли учні художніх та загальноосвітніх закладів області та церемонія відзначення переможців. Із часу заснування це був громадський конкурс на здобуття премії імені Людмили Мазур, а 2015 року рішенням Хмельницької обласної ради він набув статусу обласного дитячого конкурсу юних художників імені Людмили Мазур «Подільська палітра». З 2016 року – це обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра». Микола Мазур (1948-2015) – народний художник України, монументаліст, скульптор, графік, живописець, педагог. Витоки його малярства треба шукати в традиційних витворах народного мистецтва – розписі, вишивці, витинанці. Колорит картин і глибока метафоричність з’явилися від вражень, отриманих від спілкування з українським фольклором. Роботи Миколи Івановича, навіть якщо вони розповідають про горе і розпач, про драматичні чи трагічні події, все ж випромінюють якесь дивовижне тепло, що завжди було притаманне народній картині, іконопису. Досить великим подарунком місту є численні об’ємно-просторові композиції та скульптури митця.

Минулоріч рамки конкурсу розширилися: він проводиться у два тури. У першому – беруть участь твори конкурсантів трьох вікових категорій – 6-9, 10-12 та 13-16 років. У кожній з цих вікових категорій визначаються по троє переможців. У другому – розглядаються роботи конкурсантів серед молоді віком від 17 до 25 років та визначаються по одному переможцю у чотирьох номінаціях: живопис, графіка, скульптура та декоративно-прикладне мистецтво.

Цьогоріч до розгляду у першому турі конкурсу надійшло 304 художні твори від 218 учасників з 25 дитячих мистецьких закладів: з обласного центру, Волочиська, Городка, Деражні, Ізяслава, Кам’янця-Подільського, Нетішина, Полонного, Старокостянтинова, Славути, Чемеровець, Шепетівки, Ярмолинець.

Поважному та досвідченому журі, до складу якого входять художники та мистецтвознавці, представники влади та преси було важко визначити переможців, оскільки положенням комітет обмежений у виборі дев’яти лауреатів першого туру. Перемогу вибороли Вох Валерія (Шепетівська дитяча художня школа), Рубан Марія (Хмельницька районна дитяча музична школа), Матюшко Дарина (Хмельницька дитяча школа мистецтв «Райдуга»), Марценюк Олександра (Ізяславська дитяча школа мистецтв), Рівна Дарина (художня студія «Мистецький простір» Подільського культурно-просвітницького центру ім. М. К. Реріха), Бех Катерина (Городоцька дитяча художня школа), Комка Юлія (Кам’янець-Подільська міська дитяча художня школа), Орловська Діана (Хмельницька дитяча школа образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва), Залецька Юлія (Ярмолинецька дитяча школа мистецтв).

До розгляду у другому турі надійшло 17 робіт від 11 конкурсантів. Переможцями стали: у номінації «Живопис» – Ольга Ференс, за картину «Перший весняний сніг»; у номінації «Графіка» – Павло Долгий, за диптих «Корал і хижа риба». У номінаціях «Декоративно-прикладне мистецтво» та «Скульптура» переможців не визначали через відсутність робіт.

Лауреатів дипломами нагородила Тетяна Зеленко – заступник керівника виконавчого апарату обласної ради. Спеціальний приз від міського голови вручив його заступник Михайло Кривак. Діти отримали також подарунки від народного депутата Сергія Лабазюка. Зі словами вітання від нього виступив помічник Сергій Ковальчук. Привітали конкурсантів мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко та художниця Оксана Мазур. Святкову атмосферу підтримали виступи фольклорного гурту «Ладовиці» та Володимира Смотрителя.

Всі експоновані роботи яскраві, несуть радість та тепло, подекуди містять філософський зміст, вирізняються індивідуальністю виконання, підкорюють своєю щирістю і наївністю. Твори з диво-звірятами та різними казковими героями уособлюють дитячі мрії та фантазії. Як правило, переважають теми добра. Все тут радісне, все додає надії і гарного настрою і, ніби мимоволі, повертає нас у світле і безтурботне дитинство.

Експозиція працюватиме до 3 лютого 2019 року.DSC_0471 DSC_0503 DSC_0628

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031