kalendar2015_b

10 січня о 16.00 в Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки графіки з музейної колекції “МОНУМЕНТАЛЬНА МАЙСТЕРНЯ: 1960-80″

2015 року було ухвалено закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
Відтоді країною пройшла низка неконтрольованих «декомунізаційних» практик, які, через необізнаність виконавців та відсутність у них бажання пізнати та визнати такі твори частиною історії українського мистецтва радянського періоду, сприяли їх знищенню. Відслідкувати такі випадки дуже складно, адже монументально-декоративне мистецтво минулого століття не достатньо досліджене в Україні. Разом з цими творами зникає пам’ять про монументальні роботи видатних українських художників, творчість яких давно стала здобутком загальнонаціонального значення.
Сьогодні в монументальних об’єктах радянського мистецтва, що доживають віку в публічному просторі, переважно вбачають тільки ідеологію, забуваючи, що вони, перш за все, є такими ж творами мистецтва, як і живописні чи графічні роботи. Оскільки вітчизняна урбаністика прийняла на себе чи не найважчі удари української декомунізації, нагально постає потреба у вивченні цього виду мистецтва в контексті історії становлення та розвитку українського мистецтва.
Період 1960-80 років став найбільш плідним у пошуках творчої манери професійними митцями та в розвитку художньої промисловості. Монументальні мозаїки, вітражі, сграфіто – достеменно не відомо, скільки таких пам’яток у нас є та як вони створювалися.
На теперішній час монументальне мистецтво у містах – мовчазний свідок часу, нагадування про історію, життя людей, про їх ідеали та прагнення. Це колосальна спадщина, яка об’єднує цілі плеяди художників, талант яких розкрився в багатьох видах мистецтва: живописі, скульптурі, графіці.
Вплив монументалістики прийшов в графіку разом з авторами, у творах яких присутній пошук самобутньої, впізнаваної авторської мови та масштабність композиційних рішень. До експозиції виставки «Монументальна майстерня: 1960-80» увійшли графічні аркуші: А. Рибачук, В. Мельниченка, Е. Коткова, І. Остафійчук, В. Бовкуна, М. Малишка, О. Дубовика, Є. Безніска, Л. Ястреб, В. Маринюка, В. Патика, М. Мазура, М. Андрійчука та інших.
Дана експозиція не претендує на вичерпне висвітлення мистецьких процесів 1960-80 років, а є радше замальовкою до портретів видатних митців, що створили унікальну епоху в українському мистецтві зазначеного періоду на прикладі графічних аркушів з колекції Хмельницького обласного художнього музею.

Спеціальним гостем заходу є фотограф Євген Нікіфоров (Yevgen Nikiforov) (м. Київ). В рамках відкриття виставки відбудеться презентація книги і фотопроекту Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics за участі автора.

Фотограф Євген Нікіфоров чотири роки подорожував Україною у пошуках монументальних мозаїк 1950-х–1980-х років. За цей час він відвідав більше 200 міст і сіл, де знайшов і зафіксував тисячі робіт. Деякі з них вже зникли з публічного простору в результаті процесу декомунізації або побутової недбалості. У 2017 році фотопроект вийшов у вигляді книжки Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics (Видавництво “Основи”, Київ та DOM Publishers, Берлін), що перемогла у категорії “Мистецька книга” та отримала Гран-Прі на конкурсі “Книжкового Арсеналу”.

Фотограф розкаже, з чого розпочався проект, як перетворився на книгу, про особливості процесу зйомок, способах пошуку та атрибуції монументального мистецтва, наведе приклади найцікавіших знайдених мозаїк і покаже, як змінюється публічний простір під впливом “декомунізаційного” закону на прикладі монументального мистецтва.

Інстаграм проекту https://www.instagram.com/ukrainianmosaics/

Про подію на фейсбуці: https://www.facebook.com/events/2178679242397594/

Євген Нікіфоров розпочав професійну практику у 2005 році. З 2013 року працює над незалежними документальними фотопроектами. Поточні проекти стосуються трансформації публічних просторів в Україні після подій 2013 року та, зокрема, процесу декомунізації. Автор книги Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics (2017, Видавництво Основи–DOM Publishers). Вибрані виставки: Permanent Revolution (2018, Ludwig Muzeum, Будапешт); Return of the Memory (HOME, Манчестер, Великобританія, 2017); Сьогодні, що так і не настало. Фестиваль молодих українських художників (2017, Мистецький Арсенал, Київ); Art/Work (2017, Мистецький Арсенал, Київ). Живе і працює у Києві.Без имени-1

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930