kalendar2015_b

Той, про кого не говорять

24 вересня в обласному літературно-меморіальному музеї  Миколи Островського відбувся культурний диспут «Той, про кого не говорять».

Диспут був проведений з метою владнати питання історичної пам’яті до актуального українського законодавства з урахуванням думки громади, для якої музей М.Островського є невід’ємним компонентом культурного іміджу міста.

Була організована відкрита дискусія з істориками, фахівцями музейної справи, митцями й громадськістю. Для обговорення директорка музею Наталія Никонова представила  проект наукової  концепції музею та чотири варіанти нової назви установи: Історичний музей Миколи Островського, Музей радянської пропаганди, Музей радянського тоталітаризму, Музей радянського міфу. Питання зміни назви та профілю музею ґрунтується на моніторингу  серед істориків, фахівців музейної справи, громадськості.

Нова концепція музею сфокусована на поширенні знань про достовірну, звільнену від міфів та стереотипів історію України та краю ХХ ст.. Ефективним інструментом має стати першочергове переосмислення не лише історії радянської доби, але й особистостей, яких героїзувала радянська пропаганда,  через  подання  архівних  документів та історичних фактів на прикладі письменника Миколи Островського.

В обговорення проекту нової наукової концепції, варіантів назви музею взяли участь: начальник відділу з питань музейної справи Міністерства культури України Володимир Чорногор, радник голови Хмельницької ОДА Валерій Брицький, заступник начальника Управління культури  Хмельницької ОДА Валентина Лукашук ,   заступник директора Хмельницького обласного науково-методичного центру, член міжнародної організації  захисту пам’яток Сергій Шпаковський, директорка Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» м. Львова Ольга Гончар,  вчений секретар Національного музею  Історії України Сергій Купрієнко, Народний художник України, лауреат Державної премії ім. Шевченка, Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Гайдамака – автор меморіального комплексу письменника, депутати Хмельницької обласної  та міської ради, директор ДІКЗ «Межибіж» Олег Погорілець, мистецтвознавиця Євгенія Моляр, митці та  музейники України, історики,  громадськість.

У підсумку учасники диспуту вирішили взяти за основу нову наукову концепцію, змінити профіль музею з літературно-меморіального на історичний, проте, громада категорично не підтримала пропозицію перейменування  музею. Для подальшого функціонування закладу музейники звернуться за офіційним роз’ясненням до Українського  інституту національної пам’яті, а громада буде звертатися до Міністерства культури України та УІНП з проханням зберегти автентичність музею та   вилучити прізвище письменника Миколи Островського зі списків рекомендованих осіб до перейменування.4efd1f24d64bd2b9e6fa859676953fc9_XL

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930