kalendar2015_b

Літературне кафе від юнацької бібліотеки

26 листопада  2019 року фахівці відділу абонемента обласної бібліотеки для юнацтва завітали до партнерів  книгозбірні  - Хмельницького центру ПТО сфери послуг, для реалізації цікавого проекту – організації літературного кафе «Поетичні родзинки», в рамках якого поєднати сферу кулінарії і царину мистецтва.  Навчальну аудиторію  бібліотекарі оздобили стелажем з книгами, предметами декору, котрі створили затишну атмосферу кав’ярні-читальні. Першокурсники, що здобувають спеціальність «кухар, офіціант, бармен» відповідали за літературну складову проекту, а більш досвідчені учні другого курсу здійснювали обслуговування гостей літературного кафе власноруч приготовленими смаколиками.

На початку  бібліотекар розповіла про саму ідею  діяльності літературних кафе і навела приклади, в яких містах і коли вони існували, а потім продемонструвала авторське відео про «Літературне кафе» у Чернівцях,   кафе «Імбир» у Києві, ресторан «Кабінет» у Львові.     У Хмельницькому ця ніша поки що  вільна, але деякі заклади вже почали рухатися у цьому напрямку.  Кілька кав’ярень міста стали партнерами Хмельницької бібліотеки для юнацтва  та погодилися пропонувати своїм гостям разом із меню закладу харчування й літературні меню, розроблене фахівцями обласної юнацької бібліотеки .Ця   піар-акцію  проходила під назвою «Щасливі люди читають книги і п’ють каву».

Музичним  дарунком для гостей літературного кафе  став виступ перспективного музиканта-саксофоніста. Цікавинкою для гостей кав’ярні-читальні  були   майстер-класи. Один з таких представила випускниця центру сфери послуг Фурман Лариса, котра на сьогодні є бренд-шефом і співвласницею ресторану «Женева» у Тернополі. Учні й гості спостерігали за тим, як віртуозно створює десерти успішна молода жінка, котра здобувала  фах у стінах їхнього закладу. А ведуча розповіла про досягнення у сфері кулінарії інших випускників центру і висловила сподівання, що учні першого й другого курсу поповнять лави успішних кухарів і стануть власниками кафе, ресторанів чи кав’ярень. І коли обиратимуть якусь концептуальну лінію для власного закладу, пригадають сьогоднішній вечір і книги, що сприяли їхньому професійному становленню. Ще однією цікавою «фішкою»   заходу стали  художні читання.     Суть   дійства у тому, що відвідувач приносить улюблену книгу і вибирає з неї цитату, а потім намагається заохотити до прочитання цього твору слухачів.   Першокурсники продемонстрували, як цей задум реалізувати на практиці, а гості насолодилися стилем Ж. Куяви, Г. Вдовиченко, П. Коельо, Г. Робертса, Люко Дашвар, Л. Костенко, Н. Гербіш, М. Матіос, Лесі Українки, Р Бретт.  Ще одну ідею для літературного кафе бібліотекарі запозичили у письменниці Міли Іванцової «Живі книги». Відвідувач-Читач оплачує каву і десерт відвідувачу-Книзі і слухає реальну історію з життя Живої книги. Це сприяє новим знайомствам, а може й новим стосункам гостей кафе. Розповіли  бібліотекарі і про цікаві, почасти курйозні випадки, які траплялися у кав’ярнях Львова з Іваном Франком, Василем Стефаником, Лесею Українкою, Михайлом Яцківим .А наостанок гості мали змогу насолодитися поезією. Учні були здивовані, коли довідались, які проникливі вірші пишуть їх викладачі – історик Загородня Олена Миколаївна та математик Бас Віталій Іванович.  Естафету наставників підтримали учні, а гості отримали естетичну втіху від поетичних рядків П. Карманського, В. Сосюри, Л. Костенко, Ю. Іздрика.78821342_575360606558853_1370207877251203072_n 77109401_575334773228103_2442371498338418688_n

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930