kalendar2015_b

Виставковий проєкт Стефана-Арпада Мадяра «Кольоропреференція. Колірні експерименти»

11 березня о 16:00 маємо честь запросити на відкриття персонального виставкового проєкту Стефана-Арпада Мадяра «Кольоропреференція. Колірні експерименти», що відбудеться в Хмельницькому обласному художньому музеї за підтримки Посольства Угорщини в Україні.

Афиша

«За 50 років творчої діяльності художник Стефан-Арпад Мадяр працював в різних жанрах образотворчого мистецтва, з різними матеріалами, у великому тематичному діапазоні. Але дослідження кольору в системі колірних гармоній – ось головне в творчості художника. Така художницька пристрасть взаємопов’язана з багаторічними науково-практичними дослідженнями в галузі кольородинаміки. У кожній картині-таблиці – в залежності від художнього завдання – створена своя домінанта колірних співвідношень. Саме ці ключові гармонійні колірні співвідношення стають генератором колірного чуттєвого імпульсу, відображенням миттєвого енергетичного посилу. Таким чином колірний вплив посилюється.
В основі – методика впливу кольором, лікування кольором, біорегуляції кольором, психофізіологічної адаптації за допомогою кольору в ході сенсорного відчуття і сприйняття електромагнітних хвиль різної довжини і інтенсивності.
І якщо раніше – це був чуттєвий колірної імпульс як головний естетичний фактор, інструмент діагностики й лікування, то тепер акценти змістилися, і художника-вченого насамперед цікавить чуттєво-колірне середовище впливу. Виникають цикли робіт, де головна увага – поєднання колірних зон, де відбувається колірна розшифровка станів та вражень, де досліджується і відтворюється шлях розвитку закономірностей, пов’язаних з поняттям залишкової пам’яті». (Анастасія Стрий, мистецтвознавиця галереї «НЮ АРТ», Київ, аспірантка кафедри теорії та історії мистецтва НАОМА).

На виставці представлена частина картин-таблиць, що обіймають чотири розділи дослідницьких напрямів вивчення впливу кольору:

І Науково-естетична система колірних гармоній.
ІІ Кольородинамічні картини-таблиці, побудовані на основі триадних гармоній 12-ступеневого колірного ряду найбільш насичених колірностей колірної системи «Сoloroid» академіка Антала Немчича.
ІІІ Триадні гармонійні системи, що містять комплиментарні (протилежні) та сукцесивні (послідовні) колірні контрасти.
ІV «Кольорослово» («Кольоропис») – колірний образ сучасної української поезії.

Виставка триватиме по 10 квітня 2021 року.

ДОВІДКОВО:

Стефан-Арпад Мадяр народився 1951 року на Закарпатті (м.Чоп). З 1973 по 1979 рр. навчався на факультеті графіки Українського поліграфічного інституту ім. І. Федорова (дипломна робота – художнє оформлення та ілюстрування поеми Шандора Петефі “Апостол”). Вчителі  –  відомі митці Флоріан Юр’єв і Валерій Ламах та мистецтвознавці Дмитро Горбачов і Ігор Диченко. Завдяки впливу Юр’єва і Ламаха заглибився у вивчення кольорознавства та зрозумів, що феномен кольору потребує ґрунтовного наукового підходу.
З 1981 по 1991 рр. – старший художник-реставратор коштовних металів у Державному музеї історичних коштовностей Української РСР. 1991–2005 рр. – художній редактор, головний художник ВАТ “Поліграфкнига”. Член Національної спілки художників України з 1995 року.
У 2005 році спільно зі своїми вчителями Флоріаном Юр’євим (Україна), Анталом Немчичем (Угорщина) та Тетяною Мальцевою (США) створив Міжнародну громадську академію “Модус Колоріс”, яка займається науково-практичною діяльністю у галузі кольородинаміки та вивченням впливу кольору на психоемоційний та психофізіологічний стан особистості. Активну наукову діяльність розпочав 1993 року з доповіді на Всесвітньому конгресі кольорознавців (АІС). Багаторазовий учасник міжнародних конференцій з теорії кольору. З 1993 р. поглиблено вивчав кольородинаміку під керівництвом професора академіка Антала Немчича, керівника кафедри кольородинаміки Будапештського політехнічного університету. Головний напрямок наукових досліджень та художнього пошуку – кольоропреференція людини та створення колірного адаптаційного середовища для гармонізації психоемоційного стану людини як в екстремальних умовах, так і в повсякденному житті. 2011 р. вийшла авторська монографія “Колірні співвідношення” (угорською мовою, Будапешт).
Створив авторську методику «Біоколор» (“Biocolor”) та з 2000 р. проводить наукові дослідження поліхромно-адаптаційної корекції психофізіологічного стану людини в Антарктиці; розробка методики допомоги у подоланні симптомів посттравматичного синдрома спільно з відділом медико-біологічних досліджень Національного антарктичного наукового центру України на базі Інституту фізіології ім. А. Богомольця НАН України. У 2014 році брав участь у науковому польовому сезонному дослідженні, побував на українській антарктичній станції і став одним з небагатьох професійних художників, які вивчали та малювали колористичне середовище Антарктиди. Автор-упорядник книги “Угорці в Києві. Глави історії угорсько-українських відносин з IX століття до наших днів”.
Роботи художника зберігаються в колекціях США, Ізраїлю, Угорщини, Великобританії, Норвегії, Німеччини, Австрії, Грузії, Швейцарії, Бельгії, України.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930