kalendar2015_b

Цілує сонце рушники

Безліч позитивних емоцій і відчуття радості від незрівняних колоритних вишиванок та рушників отримують   відвідувачі виставки “Цілує сонце рушники”, що експонується у виставковій залі обласної бібліотеки для юнацтва.IMG_7419
Виставка об’єднала захоплені творчі душі -  народну майстриню-вишивальницю, заслуженого майстра народної творчості України Людмилу Блащук та творчу молодь, що  здобуває фах вишивальниць  у Грицівському вищому художньому професійному училищі  №19.  Авторів, учасників виставки характеризує спільність образного світосприймання з древніми  творцями української вишивки, адже в арсеналі їхньої художньої мови переважають  ідентичні за стилістикою і семантикою символи.
Золоті руки та щира душа майстрині з м. Кам’янця – Подільського Людмили Блащук зродили диво — понад 50 вишитих рушників. А один з її шедеврів – рушник «Молитва» в 1997 році на Всеукраїнському конкурсі вишиваного рушника у м. Києві визнано найкращим за композиційне рішення.  Вона досліджує орнаментику та символіку старовинної подільської вишивки, створює авторські вишивані вироби: рушники, сорочки, блузи, серветки, доріжки, скатертини. Особливе місце в її творчому доробку займають рушники.  В багатьох  з них присутня давня техніка – подільська качалка, подільська низь. Кожен з старовинних символів – родинне дерево, коники, священні птахи, фасолька наповнюють вишивані роботи неймовірною енергетикою.
Майстерно виконані вишиванки учнів Грицівського вищого художнього професійного училища позначені високим художнім рівнем та тонким естетичним смаком.  Представлені в експозиціїї сорочки мають поетичні назви “Іній”, “Мрія”, “Осінній наспів”, “Чорнобривці”, “Сонячний ранок”. Створенню цих справжніх шедеврів, живленню творчого натхнення сприяють щорічні етнографічні експедиції, після яких на полотні з’являються оригінальні сучасні роботи учнів, позначені творчим осмисленням старожитностей.
Виставка має профорієнтаційну мету, адже відбувається в Місячник абітурієнта, коли молодь визначається з подальшим професійним  вибором.IMG_7429IMG_7427IMG_7423IMG_7422

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930