kalendar2015_b

Великодній передзвін у Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей імені Т.Г.Шевченка

Великдень – одне з найвизначніших народних свят. Його витоки сягають глибини тисячоліть. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, чимало обрядів і традицій в Україні пов’язане з ним. Білий тиждень напередодні Великоднього святкування видався багатим на навчальні цікавинки.дит
Читачі Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка познайомилися з народними традиціями святкування Великодня в Україні на літературно-етнографічному святі “Веселі барви Великодня”. Вони читали вірші, розповідали легенди про писанки та крашанки, які є одними із головних символів свята. А ще здійснили віртуальну мандрівку  до музею писанки у Коломиї. Дітям було надзвичайно цікаво дізнатись про те, як люди у багатьох країнах світу увіковічнили красу і велич української писанки у вигляді пам’ятників і архітектурних споруд. Народознавча година “Сяйво Великодньої писанки” та відеопрезентація  “Маленьке диво писанка” ознайомили читачів з українськими та світовими традиціями святкування  Пасхи. Діти також розповіли, як  святкують Великдень у своїх сім’ї.
Відвідувачі бібліотеки з задоволенням взяли участь у майстер-класах. У страсний вівторок школярі  навчалися випікати великодні пряники. Процес виявився надзвичайно захоплюючим. Діти вправно готували смаколики: вимішували запашне тісто,  формували печиво, прикрашали випечені ароматні пряники-яєчка. Пастельні жовто-блакитні мотиви м’якого крему та яскраві  посипки розфарбували не лише пряники, а і настрій усіх присутніх напередодні свята.
А чистий четвер для читачів видався художнім. Завдяки плідній співпраці з Хмельницькою дитячою школою мистецтв відбувся цікавий майстер-клас із розмальовування пасхальних яєць “Писанкове диво”, який провели викладачі образотворчого мистецтва Ульяна Музика та Катерина Мазоха. Вони поділилися своїми  знаннями та умінням у писанкарстві.
Діти поринули у атмосферу традиційного старовинного мистецтва наших предків, у час, коли  писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення.    Учасники майстер-класу дізналися про зміст закодованих символів, пізнали особливості  розпису,  навчалися розмальовувати яєчка, використовуючи традиційні рисунки та орнаменти. Діти з інтересом переглянули експозиції  “Душі Великодні дзвони’’, “На Великдень сонце красується” та “Писанковий дивосвіт”.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930