kalendar2015_b

Обласному художньому музею – 30

Хмельницький обласний художній музей – один із наймолодших на теренах України – відзначив 30- річчя. За час свого існування заклад встиг зарекомендувати себе як яскравий осередок популяризації сучасного українського мистецтва.
З нагоди ювілею та Міжнародного дня музеїв у закладі відбувся ряд заходів.   Науковці з різних міст України були присутні на засіданні круглого столу з обміну досвідом науково-просвітницької та популяризаторської роботи «Музей і соціум: шляхи взаєморозуміння».
До свого свята музейники підготували два видання: збірник матеріалів круглого столу та збірку вибраних статей науковців музею періоду 1993-2015 років, що були опубліковані у фахових музейних та мистецьких виданнях – «Музейні хроніки».муз1
У ході урочистостей ювілярів з річницею створення музею та професійним святом привітала заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації Валентина Граділь. Побажання лунали у цей день від багатьох друзів та партнерів музею: громадськиїх діячів, художників, держслужбовців, керівників закладів культури, колишніх співробітників музею. Зокрема, прийшли розділити радість святкування т.в.о. заступника голови- керівника апарату  обласної державної адміністрації Олег Кузмінчук, начальник відділу з питань внутрішньої політики адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення обласної ради Віктор Ніконішин, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, засновник арт-центру «Я-Галерея», куратор Павло Гудімов, мистецтвознавець, журналіст, колишня співробітниця обласного художнього музею Алла Ботанова та багато інших.
Ввечері у музеї відбулось офіційне відкриття спільного з арт-центром Павла Гудімова «Я-Галерея» (м. Київ) проекту Андрія Хіра «Забобони». У сучасному українському мистецтві Андрій Хір є одним із небагатьох молодих художників, котрі щиро й глибоко ведуть дослідження української архаїки. Художник народився 1988 року в Ужгороді, живе і працює у Львові. Займається мистецтвом, архітектурою та дизайном. Увійшов до двадцятки номінантів Премії PinchukArtCentre 2013.
Проект «Забобони» є сучасною авторською інтерпретацією етнографічних праць з міфології українських дослідників Володимира Гнатюка, Антіна Онищука та Володимира Шухевича. Особливістю проекту у нашому місті стало те, що загальну експозицію доповнили графічні аркуші з музейної колекції.
В рамках святкування 20 травня відбудеться авторська лекція художника, присвячена дослідженням з української міфології та презентація арт-буку, що є частиною проекту.
Нині у музеї,  заснованому у 1986 році, зберігається близько 7 тисяч експонатів. За минулий період було проведено чимало акцій, мистецьких проектів, виставок класичного та сучасного українського мистецтва, засновано обласну дитячу премію «Подільська палітра» імені Людмили та Миколи Мазурів тощо.
Яскравою сторінкою в історії закладу є музейний мистецький фестиваль «АRT-колаж», започаткований у 2013 році. Четвертий рік поспіль впродовж трьох днів для поціновувачів мистецтва проводяться різноманітні мистецькі акції, майстер-класи, лекції провідних мистецтвознавців, концертні програми для молоді тощо. Фестиваль організовується силами працівників музею за підтримки партнерів і місцевих громадських організацій. Приємно відзначити, що з кожним роком він набуває все більшого масштабу та залучає до дійства творчих людей різного віку.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930