kalendar2015_b

На колегії облдержадміністрації розглянули питання “Про діяльність клубних закладів області по збереженню та розвитку нематеріальної культурної спадщини та народного мистецтва”

Хмельниччина має багату культурну спадщину, могутній духовно-творчий потенціал, свої традиції та звичаї. У надзвичайно непростий для української  держави час,  питання дослідження, збереження та популяризації фольклору набувають особливого значення не тільки для історичного пізнання, а й відродження національної самосвідомості, духовності народу, підґрунтя розвитку професійного мистецтва.IMG_7874
У ході колегії обласної державної адміністрації сьогодні розглянули питання “Про діяльність клубних закладів області по збереженню та розвитку нематеріальної культурної спадщини та народного мистецтва”. Про стан справ в області інформувала заступник начальника управління – начальник відділу управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Валентина Граділь.
Осередками розвитку народної творчості та збереження народних традицій є заклади культури у сільській місцевості. На Хмельниччині нараховується 1079 закладів культури клубного типу, з них 1029 – у сільській місцевості. В закладах працюють 4026 клубних формувань, 1598 з яких – для дітей. Їх учасниками є 40840 жителів краю. Працюють 3365 колективів аматорського мистецтва, 2308 майстрів образотворчого  та декоративно-прикладного мистецтва.
Управлінням культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації створено комісію зі збору, обробки та складання орієнтованого переліку елементів нематеріальної культурної спадщини для внесення їх до списку обласного рівня.
Як наголосила Валентина Володимирівна, одним з головних заходів щодо відродження і збереження нематеріальної культурної спадщини є фольклорно-етнографічні експедиції, що  організовує та проводить Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва. Матеріали, записані під час експедицій, оцифровуються, розшифровуються, описуються і включаються до видань Центру, потім  направляються на допомогу керівникам фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів області.  Записані народні пісні, танці, описи обрядових дійств та народного одягу, зразки народно-поетичної творчості можна знайти в інформаційно-методичному бюлетені, що видається  щоквартально. На даний час здійснено фольклорне обстеження більшості районів області.
В області проводиться ряд обласних оглядів-конкурсів фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів, запроваджено низку масштабних всеукраїнських, регіональних та обласних етнофестивалів, в основу яких лягли історичні особливості та традиції певних регіонів.IMG_7885
Велика увага приділяється збереженню нематеріальної культурної спадщини в галузі декоративно-прикладного мистецтва, яке є вагомою складовою мистецьких надбань Хмельниччини. На Хмельниччині нараховується понад 2000 народних майстрів та умільців, які працюють в різних видах декоративно – прикладного мистецтва.
Про масштабні творчі мистецькі заходи всеукраїнського та обласного значення розповів в.о. директора обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Анатолій Бєлєванцев.
Проведення культурно-мистецьких заходів, фольклорно-етнографічних експедицій, наукових досліджень, науково-практичних конференцій, підготовка видань з питань фольклору сприятимуть створенню належних умов для охорони та збереження нематеріальної культурної спадщини, уповільненню процесу занепаду народної творчості.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031