kalendar2015_b

Міністр культури зустрівся з керівниками структурних підрозділів у галузі культури обласних держадміністрацій

Сьогодні  у Національному  заповіднику «Софія Київська» під головуванням Міністра культури України  Євгена Нищука відбулася нарада за участю керівників структурних підрозділів у галузі культури обласних,  Київської  міської державної адміністрації з метою обговорення напрямків співпраці у сфері культури на 2017-2020 роки. У нараді взяла участь Ірина Трунова, начальник управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації.
міністр
Відкриваючи нараду, Міністр культури Євген Нищук зазначив, що в умовах викликів сучасних потреб  суспільства та в рамках здійснення  децентралізації,  є велика необхідність в напрацюванні спільного бачення стратегії розвитку  культурної політики.
«Сьогодні гостро постає питання, щоб Міністерство культури в рамках децентралізації, не відсторонювалося від загальноукраїнського контексту культурної політики.  Адже є багато речей, які викликають дискусію та потребують спільного опрацювання, і  ми маємо проводити повноцінну та спільну стратегічну культурну політику по всій Україні і об’єднувати країну з усіма її особливостями, надавати можливість рівного доступу всім. Обличчя кожної області залежить від культурного життя та існування спільноти. Тому дуже важливим є  проводити спільні сесії, робочі зустрічі, адже є багато проектів і програм, які міністерство можемо напрацьовувати, але на місцях про них не будуть знати, або мати  не повну  інформацію», – сказав Євген Нищук.
Під час  наради розглядалися  основні пріоритети діяльності  Міністерства культури на 2017-2020 роки та налагодження ефективної співпраці  з місцевими структурними підрозділами у галузі культури в умовах децентралізації.
Під час свого виступу Євген Нищук зупинився  на напрацьованих Міністерством культури  нових підходах  до формування  державної культурної політики.
«Для того, щоб змінити модель, закладену ще в радянські часи, нам треба реформувати систему врядування у культурі. Ми почали з себе. По-перше, ми провели реорганізацію міністерства, отримали  нові функції – раніше міністерству не притаманні, але які за вимогою часу, вимогою суспільства треба виконувати. Ми розширили рамки компетенції, актуалізували сферу впливу. І наступний крок – це реформування  тих інституцій, які знаходяться у сфері нашого впливу, а також осучаснення  культурних  локальних інституцій. Усе  це відображено у пріоритетних кроках Мінкультури, Уряду  і усе ми результативно здійснюємо», -  сказав Євген Нищук.
Міністр культури акцентував увагу присутніх  на  напрямках роботи, які на сьогодні є надважливими, і середи них – створення Інституту Книги, основними пріоритетами якого є підтримка сучасних авторів, підтримка прикладів  української літератури іноземними мовами, участь у масштабних міжнародних і загальноукраїнських заходах , проектні роботи.
Закладена  абсолютно нова філософія в системі закупівлі книжок для  поповнення фондів публічних бібліотек. Пріоритети  на наступний рік, за якими здійснювалася закупівля -  це сучасна українська література,дитяча книжка, якісно перекладена іноземна література.
Ще одним із найважливіших напрямків є  формування проектно-цільового фінансування культури.
«Нещодавно Радою Реформ при Президенті України  схвалений законпроект «Про український культурний фонд». Це перший крок у трансформації застарілих управлінських інституцій – у нові проектні офіси. Це  публічна, прозора система розподілу коштів між усіма учасниками культурного проекту, система, в якій  зможуть взяти участь культурні діячі з недержавного сектору.  Це потужний процес, в якому візьме участь найширше коло експертів. В цьому  році  при Мінкультури діє Експертна рада, яка відбирає  проекти для надання державної фінансової підтримки. Після запуску в дію «Українського фонду культури» ці функції перейдуть до нього і, я переконаний, процес стане ще більш  відкритим, прозорим та незалежним», - розповів  Євген Нищук.
Міністр культури також зазначив, що при Мінкультури створено Раду з питань культурно-мистецької освіти, основним завданням якої є розробка стратегії розвитку освіти у сфері культури і мистецтв, підготовка пропозицій щодо дієвих систем внутрішнього та зовнішнього моніторингу якості культурно-мистецької освіти, визначення проблемних питань розвитку культурно-мистецької освіти всіх рівнів та формування пропозицій щодо їх вирішення. Важливим  є також  і створення Ради сучасного мистецтва при Міністерстві культури.
Євген Нищук висловив сподівання щодо налагодження спільної роботи в подальшому і зазначив, що потрібно шукати різні варіанти співпраці з регіонами та реорганізовувати систему в цілому.
«Ми маємо дати більше можливостей реалізувати себе саме в регіонах. Ми маємо приділити регіонам  ту увагу, якої не було тривалий час», - сказав Міністр.

За матеріалами прес-служби Міністерства культури України

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930