kalendar2015_b

“Дерево життя” з’явилося у художньому музеї

В обласному художньому музеї відбулося відкриття чергової персональної виставки заслуженого художника України Олександра Гуменчука “Дерево Життя”.муз4Привітати митця завітало багато друзів, колег, студентів та поціновувачів його мистецтва, серед яких мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко, викладач кафедри дизайну ХНУ Ірина Баннова, художники Володимир Грищенко, Микола Мельничук, Оксана Мазур та ін. З музичним поздоровленням виступив молодіжний фольклорний гурт “Ладовиці”.муз2 Незважаючи на те, що народився майбутній митець в далекому Приморському краї, а студентські роки провів у Прибалтиці, все ж найпліднішою на творчі здобутки виявилася для нього Подільська земля, звідки проростає коріння роду Гуменчуків. Саме тут почав вчитися розуміти свої пракоди, вивчати стародавню народну символіку. Саме тут сформувалась його авторська техніка – синтез рельєфу, кольору та колажу, в якій окремі символи та знаки набувають особливо глибокого змісту.муз3 Митець представляє на розсуд глядачів свою інтерпретацію образів та споминів, пов’язаних з віковими світоглядними традиціями українського народу, що міцно переплелися з іншими культурами та релігіями. Назва виставки не є випадковою, адже цей могутній символ, або як його ще називають Світове Дерево,  існувало майже у всіх давніх культурах і досі живе у свідомості багатьох народів світу. Воно символізує саму структуру Всесвіту, зв’язок віків, родин та поколінь. На розсуд представлено 20 полотен, які створені впродовж останніх років в оригінальній авторській техніці.
Звертаючись у своїх роботах до автентики та національної ідентичності, художник не забуває і про вірування та культуру наших предків. А ще не перестає повторювати, що картини – це діалог художника і глядача, за яким завжди останнє слово.
Виставка триватиме до кінця січня.муз1 У день відкриття директор музею Лариса Чернова також презентувала календар на 2017 рік з творами із музейної колекції видатної української художниці Марії Приймаченко.

Довідково: Олександр Іванович Гуменчук – народився в 1952 році в Приморському краї, закінчив факультет дизайну Латвійської державної художньої Академії ім. Залькална у м. Ризі. Вже понад тридцять років живе і працює у Хмельницькому. З 2002 року — член Національної спілки художників України.
Більше десяти років викладав мистецькі дисципліни в Хмельницькому національному університеті.
Разом з народним художником Миколою Мазуром брав участь у розробці та створенні першого в Україні унікального музею “Пам’яті жертв голодомору 1932-33рр.”, який було відкрито у жовтні 2008 року в Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж”. Саме за цю складну та довготривалу роботу Олександр Гуменчук був удостоєний почесного звання “Заслужений художник України”.

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930