kalendar2015_b

До 77-річчя з дня народження знаного краєзнавця Мирослава Пінчака у ДІКЗ “Межибіж” презентовано виставку

Меморіальна виставка фотоматеріалів та друкованих видань, присвячена річниці народження знаного історика, музеєзнавця і перекладача, колишнього директора Меджибізького регіонального історико-етнографічного музею-фортеці Мирослава Васильовича Пінчака відкрилася у Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж” 24 січня 2017 р. Цього дня Мирославу Васильовичу виповнилося б 77 років.медж
Мирослав Пінчак народився 24 січня 1940 року в селі Чистогор (Польща). У 1947 р., внаслідок операції “Вісла”, родина переїхала до України. Після закінчення середньої школи та факультету іноземних мов у Дрогобичі Мирослав Васильович вчителював, а переїхавши на постійне проживання до Хмельницької області, до кінця життя присвятив себе музейній справі, історії і краєзнавству. Працював у Хмельницькому обласному краєзнавчому та художньому музеях, у музеї історії міста Хмельницького — та найбільше віддав себе Меджибізькій фортеці і стародавньому “місту межи Богами”, як називають Меджибіж з давніх часів.
Залюблений у надбання української історії, традиції, обряди та звичаї подільського краю, Мирослав Васильович займався вивченням архівних джерел, музейних фондів і опублікованих матеріалів. Крім того, займався пошуковими роботами, вів листування з архівами, музейними закладами України, брав участь у пошуках пам’яток старовини у селах району та області. За участі Мирослава Пінчака була проведена перша науково-практична конференція “Меджибіж: 850 років історії” (1996), відбулося створення самостійного Меджибізького регіонального історико-етнографічного музею-фортеці (1997).
За період роботи у музеї Мирослав Васильович підготував і опублікував понад двадцять праць та розвідок з історії, музеєзнавства та краєзнавства. Проте найбільш цінною його працею є путівник “Меджибіж та його скарби” (1982). Разом з іншими науковцями займався активними пошуками нових документальних підтверджень з історії Меджибізької фортеці та містечка. З цією метою вони співпрацювали з єврейськими, литовськими, польськими, російськими, турецькими та угорськими науковими інституціями. Мирослав Васильович Пінчак доклав особливих зусиль, щоб 27 грудня 2001 року замковий ансамбль в Меджибожі був оголошений Державним історико-культурним заповідником “Межибіж”.
Більше 30 років М. В. Пінчак віддав улюбленій справі. За вагомі досягнення в професійній діяльності, особистий внесок у розвиток музейної справи у 2010 р. нагороджений відомчою заохочувальною відзнакою “Заслужений працівник ДІКЗ “Межибіж”, а у 2016 р. – медаллю “За збереження історії”. У цьому ж році життя Мирослава Пінчака увірвалося через тривалу важку хворобу.
У 2015 році з нагоди 75-річного ювілею Мирослава Васильовича Пінчака у ДІКЗ “Межибіж” було видано книгу “Мирослав Пінчак: історик і муєзнавець”. Його пам’яті також присвячено випуск Наукового вісника “Межибіж” 1ʼ2016.
Ці та багато інших видань, а також світлини з фотоархіву ДІКЗ “Межибіж”, представлені відвідувачам Меджибізької фортеці.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930