kalendar2015_b

Експонат місяця

З нагоди Всесвітнього дня радіо, який відзначається 13 лютого, в обласному краєзнавчому музеї в рамках проекту “Експонат місяця” представлено перший радіоприймач, розроблений спеціально для мешканців сільської місцевості.рад1
Хоча радіо винайшли наприкінці ХІХ століття, але масове радіомовлення свою історію веде з 1920-х років, коли воно почало поширюватись по усьому світу просто з фантастичною швидкістю. На Поділлі перші радіоприймальні станції були відкриті в 1922 році – у Кам’янці, Вінниці, Могилів-Подільському. Через рік почала працювати станція в Шепетівці, у 1924 році – у Проскурові. Усі вони приймали “радіо вісники” Московської радіостанції ім. Комінтерну, потім ретранслювали їх на гучномовці, які були встановлені на вулицях міст. У Проскурові перший такий гучномовець-репродуктор з довгим квадратним рупором – змонтували на стовпі біля входу в міський сад (нині сквер ім. Шевченка). Під час радіопередач біля репродуктора збирався натовп, і всі, від малого до великого не переставали дивуватися цьому “диву техніки”.рад2
З 1925 року на Поділлі з’являються осередки товариства “Друзів радіо”, яке організує курси по підготовці фахівців та агітаторів радіозв’язку. Саме випускники тих курсів й розпочали агітаційну та технічну роботу у справі поширення радіо серед населення, а вже у 1930-ті роки розгорнулась масова радіофікація міст і сіл. З’явилось так зване, мережне радіомовлення.
Одночасно йшло будівництво довго- і середньохвильових радіостанцій, що до середини ХХ століття надали можливість приймати радіопередачи фактично у кожному куточку країни. Для їх прийому промисловість у повоєнні роки налагодила серійне виробництво побутових радіоприймачів. Зокрема, у 1956 році розпочалось масове виробництво радіоприймача “Новь”, сконструйованого спеціально для мешканців сільської місцевості. Головна його особливість – живлення від будь яких батарей або акумуляторів, що було особливо доречно у багатьох селах і хуторах, до яких не дійшла електрифікація. Брали такі приймачі з собою бригади, що працювали у полі, на сіножатях, у лісі.
Важить радіоприймач “Новь” 2,7 кг (без батарей), приймає довгі та середні хвилі, заряду батарей вистачало на 1000 годин роботи приймача.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930