kalendar2015_b

Експонат місяця

орден1З нагоди дня визволення міста Хмельницького (Проскурова) від нацистських загарбників у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї в рамках проекту “Експонат місяця” представлено орден Богдана Хмельницького.
Весна 1944 року стала знаменною в історії Хмельницької області. 25 березня було звільнено від нацистських окупантів місто Проскурів (нині – Хмельницький), а 4 квітня – Кам’янець-Подільську (нині – Хмельницьку) область. Ці події стали складовою частиною загального звільнення України від нацистських загарбників як визначного етапу Другої світової війни.
Орден засновано 1943 року, коли Червона армія готувалася до звільнення України. Вважається, що ідея встановлення належить видатному діячеві української культури Олександрові Довженку.орден2
Орден Богдана Хмельницького мав три ступені:
I ступеня (золотий) – нагороджували командуючих фронтами, флотами, арміями, флотилії, їх заступників, начальників штабів, начальників оперативних управлінь, відділів та начальників родів військ фронтів, флотів, армій і флотилій, командирів з’єднань партизанських загонів;
II ступеня (золото, срібло) – нагороджували командирів корпусів, дивізій, бригад і полків, їх заступників, начальників штабів, командирів з’єднань партизанських загонів, їх заступників і начальників штабів, командирів партизанських загонів;
III ступеня (срібний) – нагороджували рядовий, сержантський, старшинський і офіцерський склад до командира батальйону та йому відповідних включно, командирів партизанських загонів і партизан.
Першим кавалером ордена Богдана Хмельницького (І ступеня) 26 жовтня 1943 року став командувач 12-ю армією 3-го Українського фронту генерал-майор О. Данилов, війська якого звільнили від окупантів місто Запоріжжя. Серед перших нагороджених орденом І ступеня були й інші відомі полководці, зокрема, й ті, що визволяли нашу область у січні-квітні 1944 року:  А. Гречко, Ф. Жмаченко, Н. Пухов, І. Черняховський, Д. Лелюшенко та інші.
Всього орденом Богдана Хмельницького I ступеня відбулось 323 нагородження. Орденом II ступеня відзначили близько 2400 осіб, III ступеня – більше 5700. За успішні бойові дії по розгрому військ нацистських загарбників орденом Богдана Хмельницького нагороджено близько тисячі військових частин і з’єднань. Були серед них і ті, що звільняли Хмельницьку область.
Серед цікавих фактів про орден зазначимо:
Орден Богдана Хмельницького – це єдина радянська нагорода, що носить ім’я неросійського військового діяча. До того ж, орден Богдана Хмельницького є єдиним у нагородній системі СРСР, на знаку якого напис зроблено не російською мовою. Українською був не лише напис, а й оздоблення знаку ордена, в якому використані мотиви українського національного декору. Є тут і зображення козацької шаблі та самого портрета гетьмана. Автором знаку став відомий український художник-графік О. Пащенко.
Майже через півстоліття, вже у незалежній Україні, орден Богдана Хмельницького було відновлено, але у сучасному вигляді. У 1995 році він був встановлений для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930