kalendar2015_b

Максим Рильський шукає словотворців

риль1У Хмельницькому обласному літературному музеї відбулася зустріч із головою родинного Фонду Максима Рильського, його внуком-тезкою Максимом Рильським. Дослідник творчості свого діда завітав на Хмельниччину, аби оголосити про проведення чергового Всеукраїнського поетичного конкурсу “Троянди і виноград”.
Цьогоріч уже вчетверте (перші три конкурси відбулися в 2006, 2008 та в 2012 роках) аматори художнього слова пропонуватимуть свою творчість на розгляд журі, серед відомі поети, літературознавці, такі як Іван Драч, Микола Луків, Вікторія Колесник, Максим Рильський та інші.
“Хмельницький став другим містом після Києва, куди я приїхав із оголошенням конкурсу, адже знаю, що тут є дуже талановиті поети, твори яких зачіпають “за живе”, – зауважив Максим Георгійович.
І справді, поетеси, члени Національної спілки письменників України Олена Ткачук  і Ольга Остапчук з Дунаєвець є лауреатами цього поетичного конкурсу. Ще один переможець – Анатолій Сєров – проживає у селі Явтухи Деражнянського району.
З словами Максима Рильського “Троянди і виноград” – це конкурс для найширших верств населення (від 10 років й старших). Він ставить за мету відкрити дарування людини, яка, можливо, пише тільки для себе.
Дослідник творчості відомого поета навів статистику, з якої присутні у залі письменники, представники місцевих ЗМІ дізналися, що найактивніше до поетичного вернісажу за ці роки долучалася учнівська молодь – школярі, студенти, після них ідуть освітяни – вчителі, викладачі, далі – журналісти. Цікаво, що серед конкурсантів були й медики, бухгалтери, архітектори. Тобто, поетичне слово доступне людям різних професій.риль2
Під час зустрічі присутні розповідали про свої наукові та літературознавчі дослідження творчості Максима Тадейовича Рильського. Зокрема, директор музею Василь Горбатюк повідав про те, працюючи в одному з київських архівів, натрапив на досі невідомий вірш поета… Згодом він опублікував цей вірш у газеті “Літературна Україна”. Нині поетичний твір часто використовують у Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського.
Про проведення студентської науково-практичної конференції в Хмельницькій гуманітарній-педагогічній академії, приуроченої творчості Максима Рильського, розповів доктор педагогічних наук, професор Віталій Мацько. Він також повідав про свою роботу в архівах, звідки почерпнув чимало цікавої інформації про поета, яку тепер розповідає своїм студентам.
Під час зустрічі лауреат конкурсу Ольга Остапчук прочитала свої нові вірші, розповіла про свою участь у поетичному вернісажі, який, на її думку, дає хорошу можливість самовиразитись, виявляє поетичну іскру в людей, які тягнуться до слова, експериментують.
Максим Георгійович розповів про умови проведення конкурсу. За його словами, цього року передбачено чотири номінації в жанрі лірики: патріотична, філософська, інтимна, пейзажна. Кожний учасник може надіслати один або декілька віршів у друкованому вигляді загальним обсягом до 150 рядків. Усі твори слід надсилати на адресу музею М. Рильського (03039, Київ-39, вул. Максима Рильського, 7, з поміткою “Поетичний вернісаж”). Крайня дата на поштовому штемпелі – 25 вересня. Учасники конкурсу мають визначити та назвати номінацію свого твору, а також надати основні дані про себе: ПІБ, повна адреса, контактний телефон, вік, освіта, місце роботи, посада. Надіслані твори не рецензуватимуться і не повертатимуться.
Присутні ставили різні запитання внуку великого поета. Максим Георгійович розповідав про цікаві епізоди з життя свого діда.
Насамкінець зустрічі Максим Рильський подарував літературному музею деякі нові видання творів Максима Тадейовича. Василь Горбатюк же вручив досліднику свою книгу “Слово і меч”, в якій розповідається про Павла Богацького, видавця і редактора журналу «Української хати», де свого часу часто публікував свої твори тоді юний Максим Рильський.
Активну участь в організації презентації конкурсу взяв відомий на Хмельниччині журналіст Павло Хорошенюк.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930