kalendar2015_b

Міжнародний день музеїв – у музеї і у вишиванках

Акцію «Одягнімо вишиванки, друже, Хай побачить українців світ» провели в Хмельницькому обласному літературному музеї. І цей захід поєднали з Міжнародним днем музеїв. Відвідувачі  музею – письменники й громадськість – розповіли про місце музею в житті, про значення вишиванок, їхню роль у збереженні культурних та духовних традицій.

Традиція масово одягати вишиванки має ім’я. Це Юлія Воронюк, котра ще студенткою Чернівецького національного університету в 2006 році закликала студентство й викладачів узяти приклад зі свого однокурсника, який практично не розлучався з вишиваною сорочкою.

– На одній із найперших фотографій у моєму житті я стою на стільці у вишиванці, – розповів голова обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш. – З тими часами завжди найприємніші спогади, й коли бачу знайомих та друзів у вишиваних сорочках і блузках, то здається, що вони молодшають.

Вишиванковий дух традицій передав і директор літмузею Василь Горбатюк: «Ще малюком впіймав у душу видовище, як дівчата навесні співали веснянок у вишиванках перед Великоднем. У танку вони стали у два ряди й сплелися руками. І по тому сплетеному мосту ступала босоніж дівчинка. Я не запам’ятав, хто то саме був, але та картина все стояла в мене перед очима. І от через десятки років в автобусі на Гнатівці завів розмову з землячкою про наші традиції. Уявіть: вона розповідає і буквально змальовує ту картину, яка в мене стояла перед очима майже все життя. То вона була тією дівчинкою…»

Микола Мачківський поділився спогадами про створення музею і відкриття його в 1993 році. «Пощастило зустрітися і взяти матеріали для музею ще в живих Костя Гордієнка, Олеся Гончара, котрий потім навіть у своєму щоденнику написав про нашу зустріч. Наукова робота в музеї вплинула й на творчість – до того був лише поетом, а дослідивши творчість поета-фронтовика Володимира Булаєнка, став писати й прозу», – згадав він.

Родзинкою свята музею у вишиванці стали вступи вокальної групи «Музея», котра пару років тому згуртувалася в літературному музеї.

SAM_0505 SAM_0511

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930