kalendar2015_b

Прихід довгоочікуваної весни на Хмельниччині відзначили яскравим фольклорним дійством

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва традиційно провів масштабне фольклорне дійство – обласне свято “Весняночка йде, пташок із вирію веде…”, присвячене весняному циклу народних обрядів нашого народу, а також святу землі, довкілля, екології. Цьогоріч честь господарювати на заході випала селу Ружичанка Розсошанської ОТГ Хмельницької області.
Свято пройшло під знаком збереження навколишньої природи, примноження та популяризації народних звичаїв і традицій, аби передати наше національне надбання прийдешнім поколінням.
Святкове дійство розпочалося колоритною ходою усіх учасників та гостей свята, а далі на полі розгорнулося масштабне театралізоване дійство зустрічі весни, під час якого на імпровізованому сценічному майданчику ожили веснянки та гаївки, хороводи і танці. До прологу долучилося понад 200 учасників хореографічних колективів Старокостянтинівського і Хмельницького  районів. Крім того, у святі взяли участь понад 600 аматорів у складі 25 творчих колективів з Хмельницького, Красилівського, Городоцького, Волочиського, Старокостянтинівського районів та міста Хмельницького. До участі у заході долучилися представники Західноукраїнського орнітологічного товариства, а також викладачі і студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та Хмельницького національного університету. Дійство зібрало понад півтисячі глядачів із усієї громади, сусідніх сіл та обласного центру. Усіх присутніх привітали голова Розсошанської ОТГ Василь Дячок, голова Хмельницької РДА Леся Коменда та заступник голови РДА Сергій Янчук, голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Хмельницької обласної ради Інна Ящук, викладач ХГПА, член Західноукраїнського орнітологічного товариства Сергій Ільїнський, директор Хмельницького ОНМЦКіМ Андрій Клименко, керуючий справами виконавчого апарату Хмельницької районної ради  Юрій Гуцалюк, а також представники спонсорів свята.
Навколо стадіону розгорнулися різнобарвні виставки робіт майстрів народного мистецтва Хмельниччини та Івано-Франківщини, своє мистецтво презентували місцеві майстри, експонувалися виставки з понад 350 конкурсних робіт – учасників тематичних конкурсів в рамках фольклорного свята – у номінаціях “малюнок”, “плакат”, “декоративно-прикладне мистецтво”, “штучна гніздівля”, “обрядова випічка” з Хмельницького, Старокостянтинівського, Шепетівського районів, міст Хмельницького та Нетішина, працювали різноманітні майстер-класи з техніки “орігамі” та “витинанка”, із виготовлення штучних гніздівель та народної іграшки. Усі бажаючі мали змогу взяти участь у народних іграх та орнітологічній вікторині. Глядачі та гості свята познайомилися із веснянками та гаївками, українськими народними піснями, хороводами, обрядовими іграми та звичаями наших предків, які виражали їхню радість від приходу весни, тепла, розквіту природи та пробудження землі. Крім того, усі присутні могли насолодитися обрядовою випічкою, покататися на конях і загалом провести незабутній вихідний, сповнений яскравих вражень і гарного настрою.п1 п2 п3 п4 п5 п6 п7 п8 п10 п11

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930