kalendar2015_b

У Києві обговорили проблемні питання законодавчого забезпечення контрактної форми роботи у сфері культури

Міністерство культури України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності провели  круглий стіл на тему: «Проблемні питання законодавчого забезпечення контрактної форми роботи у сфері культури, пов’язані з процедурою конкурсного відбору та порядком призначення керівників державних і комунальних закладів культури».
У засіданні круглого столу взяли участь  народні депутати України, керівництво Міністерства культури України,  представники органів місцевого самоврядування. Від Хмельниччини – заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму – начальник відділу Валентина Граділь.київ1
Під час заходу розглядалися питання, які виникли за результатами практичного застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури».
Міністр культури України Євген Нищук під час свого виступу наголосив  на важливості проведення  подібної наради та нагальності питань, які пропонується розглянути зібранню.
«Практична реалізація згаданого Закону демонструє певні ситуації,  які  потребують детального роз’яснення та напрацювання чіткого  механізму  його реалізації. На нашу думку, разом з Комітетом з питань культури і духовності, саме в частині нової редакції Закону «Про культуру» треба здійснити уточнення», -  сказав Євген Нищук.
«Так, виникало чимало різних питань, пов’язаних з темою трудового договору, контрактної системи  та конкурсної процедури на керівні посади у закладах культур. За останніми даними – по закладам, які підпорядковані Мінкультури,  підписано, пройдено і переведено на контракт 97,2% всіх працівників закладів культури. Однак, ми  і досі маємо певні складнощі, і як рухатися  далі ми маємо вирішувати разом. Є чимало речей, які б ми хотіли консолідовано з вами обговорити і це стосується не лише сьогоднішньої теми, а й тих, що мають ризики, зокрема, питання  збереження  будинків культури, бібліотек,  заповідників в умовах реформи децентралізації та  удосконалення їх функціонування на сучасні вимоги часу».київ2
Ірина Подоляк, народний депутат, Перший заступник голови Комітету з питань культури і духовності, один із авторів Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» розповіла  про проведену Комітетом роботу по удосконаленню даного правового акту.
«Нами розроблено поправки до Закону, які спрямовані саме на те, щоб на регіональних рівнях дати можливість  призначати керівників установ культури, щоб ця можливість була реалізована в правовому полі, зокрема, щоб ця можливість не була знівельована нерозумінням депутатів місцевого рівня. Тому ті зміни, які пропонує Комітет, частково на це і спрямовані», -  розповіла  Ірина Подоляк.
Учасники круглого столу порушували низку питань щодо застосування певних норм Закону на практичному рівні та більш чіткого трактування  механізмів їх застосування
Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв  наголосив, що на регіональному рівні  через відсутність чітко прописаного механізму реалізації цього закону часом певні представники місцевих органів використовують його в своїм інтересах.
«За двадцять п’ять років незалежності України – культурі було надано обмаль уваги, зокрема, ніхто не формував культурну політику. Ми не можемо залежати від  політичних умов сьогодення, адже у нас є мова, є Конституція, є народ, є держава, є традиції. Ми маємо вирішити цю проблему, бо вона вже стоїть на рівні національної безпеки – це питання формування єдиного культурного простору України», – відзначив Андрій Гордєєв.

За інформацією прес-служби Міністерства культури України

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930