kalendar2015_b

До Списку пам’яток ЮНЕСКО може увійти ще одна пам’ятка археології Хмельниччини

На Хмельниччині спільно з Українським національним комітетом міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) 22 червня 2017 р. у с. Жванець Кам’янець-Подільського району відбулася виїзна робоча нарада щодо внесення археологічної культури Кукутень-Трипілля до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та підготовки облікової документації (номінаційного досьє) на об’єкт Трипільське поселення (урочище Лиса Гора, Щовб) с. Жванець.
В робочій нараді взяли участь: виконавчий директор УНК ІКОМОС, кандидат історичних наук Олена Сердюк, доктор історичних наук, трипіллєзнавець Михайло Відейко, директор музею історико-культурної спадщини PLATAR Інна Подгородецька, головний спеціаліст управління  культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації Валентина Лукашук, завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області, дійсний член УНК ІКОМОС Сергій Шпаковський, головні спеціалісти відділу культури та туризму Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Катерина Олійник, Лілія Пасічник, голова Жванецької сільської ради Олександр Солтинський та громадські активісти.
Під час робочої наради спеціалісти оглянули територію Трипільського поселення та пам’яток культурної спадщини у с. Жванець, ознайомилися з наявною пам’яткоохоронною обліковою документацією, визначилися з термінами виготовлення облікової документації – номінаційного досьє на пам’ятку культурної спадщини, обговорили форми створення заповідної території та інтерактивного музею у селі Жванець та включення об’єкту до європейських туристичних маршрутів.
Археологічна культура Кукутень-Трипілля охоплює частину території сучасних Румунії, Молдови та України, на площі понад 350 тисяч кв.км. Більше 4000 населених пунктів належать до цієї цивілізації. Поява Кукутень-Трипільської археологічної культури понад сім тисячоліть тому стала одним із поворотних моментів в історії Європи і сформувала потужну європейську цивілізацію, що передувала античності. Саме тоді розпочався процес створення підвалин сучасної цивілізації на території Європи, а саме: соціально-економічний та військовий розвиток, формування аграрних технологій і металургії, протоміст, становлення певного світогляду та сакральної обрядовості.
Археологічні дослідження цієї унікальної культури проводяться понад 130 років кількома поколіннями вчених Румунії, України, Австрії, Німеччини, Великобританії та Молдови. Однак, вона як і раніше зберігає багато таємниць, але одне стало достатньо зрозумілим нині: підвалини цивілізації стародавньої Європи тут було закладено в ті часи, коли люди почали пекти хліб та плавити метал на території, яка на сьогодні охоплює три країни – Румунію, Україну та Молдову.
Кукутень-Трипілля – є унікальним свідоцтвом світової культурної традиції та цивілізації яка зникла. Разом з тим, вона являє приклад видатної землеробської цивілізації, що стала зразком взаємостосунків європейців з оточуючим середовищем, що започаткувала цю традицію та світогляд. Таким чином, зазначена вище археологічна культура була підваленою для формування європейської цивілізації та відповідає всім критеріям для визначення її як видатної універсальної цінності людства. Розташована на території трьох країн – Румунії, України та Молдови, культура Кукутень-Трипілля буде номінована як транскордонний об’єкт до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На думку науковців та музейників Румунії і України, археологічна культура Кукутень-Трипілля є унікальним явищем і заслуговує бути внесеною як одна із перших відомих європейських цивілізацій до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Трипільське поселення (урочище Лиса Гора, Щовб) у с. Жванець Кам’янець-Подільського району є унікальним значущим об’єктом, що підтверджено археологічними розкопками 1960-70-х рр.. під керівництвом Т.Г.Мовші. Поселення являє собою укріплений ремісничий центр, на якому виявлено 7 унікальних гончарних печей, що були відкриті над зрізами кам’яних кар’єрів. У печах було виявлено розписну та кухонну кераміку IV-III тис. до н.е. Трипільський ремісничий гончарний центр у с. Жванець не має аналогів на теренах Європи. Культурна спадщина Хмельницької області гідна бути представлена в Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.к2 к4 к5 к6

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930