kalendar2015_b

Відзначили 225-річчя битви Польщі за незалежність від Росії

Науковий круглий стіл «Битва під Зеленцями (Жилинцями) – від питання локалізації місця до значення її в сучасних українсько – польських відносинах», присвячений 225-й річниці Зеленецької битви (1792), спільно провели 29 червня 2017 р. Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського, Державний історико-культурний заповідник “Межибіж” та Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці.
На заході були присутні директор та заступник ДІКЗ «Межибіж» Олег Погорілець та Ігор Западенко, наукові працівники музею М. Островського Олександр Лукашук та Інна Слєсаренко, краєзнавці В’ячеслав Сміховський, Юлія Ліпська та інші. Були запрошені консул Республіки Польща Томаш Олейнічак та віце-консул Войцех Мрозовські.
“У нинішній складний час нашим народам необхідно шукати те, що нас єднає, а не те, що роз’єднує”, – наголосив директор ДІКЗ “Межибіж” Олег Погорілець під час відкриття круглого столу. Однією з таких подій, вирішальних для історичної долі Польщі, але яка відбулася на теренах сучасної Хмельницької області неподалік Шепетівки, є битва під Зеленцями (сучасними Жилинцями). Це була одна з битв війни, у якій колись вільна Польща намагалася скинути ярмо політичної залежності від Російської імперії.
Науковий співробітник музею М. Островського Лукашук О. висвітлив питання історіографії стосовно даної битви. Про сторінки біографії відомих полководців, які брали участь у цій битві, розповіли В. Сміховський, М. Томашевські, Ю. Ліпська, І. Западенко, Н.Руда.
Під час засідання науковці і краєзнавці обговорили найновіші результати досліджень місця битви – зокрема, численні археологічні знахідки артефактів: кулі та шрапнель від російської та польської зброї, гудзики з номерами саме тих полків, які зійшлися в бою між Жилинцями та Городенкою. Успіх пошуків конкретного  місця битви, які велися впродовж кількох років, нині має матеріальні підтвердження, і учасники круглого столу обговорили ініціативу: встановити на місці битви пам’ятний знак, який міг би бути об’єктом відвідання на міжнародних туристичних маршрутах.
Під час круглого столу Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці пан Томаш Олейнічак відкрив виставку “VIRTUTI MILITARI – історія і традиція (1792 – 2017)”. Виставку присвячено історії найвищої військової нагороди Польщі, яка вручається за мужність перед лицем ворога. Орден було започатковано королем Станіславом Августом Понятовським саме після битви під Зеленцями, а серед перших його кавалерів були Юзеф Понятовський і Тадеуш Костюшко, які командували польськими підрозділами у цьому бою проти імперської російської армії.
Сторони, що взяли участь у круглому столі, намітили напрямки для подальшої наукової та культурної співпраці. На завершення учасники відвідали місце пам’ятної битви під селом Жилинці Шепетівського району.

ж1 ж2 ж3 ж4 ж5 ж6 ж7 ж8 ж9 ж10 ж11

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031