kalendar2015_b

Запрошуємо на обласну краєзнавчу академію «Мелетій Смотрицький – письменник–полеміст, учений і патріот»

10 серпня 2017 року о 10.00 годині у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться обласна краєзнавча академія «Мелетій Смотрицький – письменник–полеміст, учений і патріот» з нагоди 445-ї річниці з дня народження.
Мета заходу:

    • висвітлити роль Мелетія (Максима) Смотрицького в становленні і розвитку української мови та культури;
    • розглянути його релігійні та просвітницькі погляди;
    • обговорити проблемні питання біографії.

На зламі XV – XVI століть, коли українська народність прагнула утвердитись на своїй власній землі, яскравою зіркою на небокраї освіти, науки, письменства засяяла родина Смотрицьких – Данила, родоначальника династії відомих церковних і культурних діячів, Герасима – ректора Острозької академії і його сина Максима (Мелетія).
Мелетій (Максим) Смотрицький – письменник-полеміст, учений і педагог, найцікавіша і найсуперечливіша постать релігійного життя та культури першої половини XVII століття.
На сьогодні немає єдиної думки щодо дати народження Мелетія Смотрицького. Професор Порфирій Яременко вважає датою народження 1575 рік, інші дослідники – 1572, 1578, 1579… Головна причина такого розмаїття – у відсутності документальних джерел.
Вчителями М. Смотрицького були батько Герасим та грек Кирило Лукорис, який після смерті Герасима став ректором Острозької академії.
Високий науковий рівень викладачів академії, батькові знання, наближеність до родини Острозьких – все це створювало умови для інтелектуального і культурного становлення Максима, формування його світоглядних та моральних устоїв.
Згодом він продовжив навчання у Віленській єзуїтській академії, після закінчення якої став домашнім учителем сина князя Соломирецького.
1608 р., повернувшись у Вільно (нині Вільнюс), включився в національно–релігійну боротьбу, видав великий полемістичний твір «Тренос» («Плач»). Твір написаний у формі «плачу» православної церкви, зверненого до тих, хто її покинув, перейшов до католиків, або прийняв унію. Книгу заборонили, а Смотрицький виїхав в Україну і таким чином урятувався від арешту.
У 1617 році знову повернувся у Вільно, прийняв постриг і став ченцем під іменем Мелетій, викладав у Віленській братській школі.
Смотрицький створив справжню повноцінну граматику «Граматіки словенския правильное синтагма», тобто правильне сполучення слів. «Граматика» стала підручником для багатьох поколінь, а М.В. Ломоносов назвав її «воротами своєї вченості».
Помер М.Смотрицький 27 грудня 1633 р. (за новим стилем 9 січня 1934 р.) у Дерманському уніатському монастирі.
Наукова громадськість і земляки урочисто відзначають ювілеї просвітителя, шанують його пам’ять. На його честь заснована обласна краєзнавча премія.
На захід запрошуються: науковці, архівісти, освітяни, працівники закладів культури та представники ЗМІ.Мелет_й Смотрицький (акварель, 1989)1

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031