kalendar2015_b

Досвід австрійських музеїв – до музею Миколи Островського

Впродовж тижня, з 23 по 29 липня, зберігач фондів Обласного літературно-меморіального музею Миколи Островського Інна Слєсаренко мала можливість познайомитися з роботою віденських музеїв зсередини. Це стало можливим завдяки проекту EUNIC Україна «Формування концепції історичного музею», кандидатами якого могли стати українські музейні експерти, музейні та виставкові куратори, історики або мистецтвознавці, зберігачі музейних колекцій.
Організував поїздку Австрійський культурний форум. Куратором Інни та її львівського колеги став директор Австрійського музею народного життя та народного мистецтва Маттіас Байтель.
Протягом поїздки було опрацьовано такі теми, як стандарти фондосховища, оцифрування колекцій, робота з музейними колекціями; колективна пам’ять, політика й музей; відвідувачі і розвиток аудиторії, перспективи між кількістю відвідувачів і освітніми аспектами; розвиток нових постійних експозицій; прогресивна експериментальна освіта. Досвідом ділилися музейні експерти Австрійського музею народного життя та народного мистецтва, Музею прикладного мистецтва, Етнологічного музею, Музею Відня, Музею сучасного мистецтва, майбутнього музею історії Австрії, Музею історії мистецтв.
Музеї Відня вражають пишністю будівель та багатими експозиціями і колекціями, вмінням вдало облаштувати простір фондосховища, ретельністю в роботі з експонатами, рівнем оцифрування колекцій, доступністю для людей з особливими потребами та відповідальним відношенням працівників до роботи. Як і музеї в Україні, вони мають ті ж самі проблеми: знайти кошти, розширити аудиторію, оцифрувати, реставрувати, видати… Австрійці теж мають непросту історію, проблемні питання, але замість провокувати конфлікт, вони намагаються згладити кути, показати ті питання з іншого боку, демонструючи свою толерантність по відношенню до інших.
Звичайно, музею Миколи Островського потрібно ще працювати, особливо це стосується оцифрування колекцій, відкритості фондів, доступності музею для всіх. Але можемо з гордістю відзначити, що освітні програми музею та інтерактивні методи роботи з аудиторією були відзначені австрійськими колегами. Це дійсно був обмін досвідом.
Наступним етапом проекту стане конференція всіх учасників, де будуть обговорені отримані знання та досвід. Сподіваємося, що ми зможемо вдало використати європейський досвід в українських музеях для формулювання національної концепції історії.муз1 муз2 муз3 муз4 муз5

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031