kalendar2015_b

Легендарна українська оперета на хмельницькій сцені

79-ий концертний сезон Хмельницька обласна філармонія відкриває масштабною прем’єрою – до подільських слухачів повертається музика талановитого українського композитора Ярослава Барнича.
Ім’я автора знаменитих українських шлягерів, зокрема, знаної на увесь світ пісні-танго «Гуцулка Ксеня», сторінок симфонічної, хорової музики та чудових оперет Ярослава Барнича, на жаль, мало відоме широкому загалу. Адже у свій час його слава, як і більшості прогресивних національних митців, була затьмарена ідейними радянськими заборонами та незаслуженим забуттям. Лише роки незалежності стали добою справжнього ренесансу творчості композитора. Натхненними зусиллями митців Львова, Івано-Франківська, Луцька, Тернополя та Дрогобича були реалізовані численні імпрези, тож в авангарді сміливих творчих ініціатив постановкою відомої оперети Ярослава Барнича «Гуцулка Ксеня» у вересні вражатиме і Хмельницький.
Цією постановкою колектив Хмельницької обласної філармонії в черговий раз торкається до захоплюючого музичного театрального дійства. Після успішної співпраці з київським режисером Богданою Латчук, хмельничани зможуть насолодитися оригінальним сучасним поглядом на постановку легендарної української оперети за участі кращих творчих сил філармонії – Академічного симфонічного оркестру (диригент-постановник Олександр Драган (до речі земляк композитора Ярослава Барнича), хору і балету Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» (хормейстер-постановник – Катерина Дробіт, балетмейстери-постановники – Олена Єфімчук та Олександр Бородатий, художники-постановники – Олена Єфімчук та Ірина Соломко-Міхальська, а також цілого сузір’я її блискучих солістів, зокрема, роль Ксені зіграє лауреат міжнародних конкурсів Ольга Абакумова, а головний чоловічий образ змалює яскравий талант Степана Дробіта.
Дана прем’єра є спільним творчим проектом з невтомним дослідником життя та творчості композитора Я. Барнича – Людомиром Філоненком (музикознавець, доктор філософії, кандидат педагогічних наук, доцент Дрогобицького державного педагогічного університету імені І. Франка).
Оперета «Гуцулка Ксеня» була написана за мотивами однойменної пісні у 1938 році. Автором музики та лібрето виступив сам Ярослав Барнич, який подарував світу вражаючу мелодраматичну історію у стилі «українського танго». За сюжетом до Ворохти у 1939 році приїжджають з США українські емігранти, для того, щоб знайти молодому хлопцю наречену в Карпатах. Проте  їх наміри не такі й прозорі. Дід заповідав йому мільйон доларів, але з умовою, що він повинен собі знайти на історичній батьківщині «свідому українку».
У полоні прекрасної музики, сплетінь захопливого сюжету та блискучої гри артистів філармонії оперета здивує своєю сучасністю та простотою, близьким і зрозумілим українським контекстом, в якому кожен із присутніх у повній мірі відчує себе справжнім учасником цієї неймовірної феєрії.
Тож не пропустіть відкриття концертного сезону Хмельницької обласної філармонії на прем’єрі знаменитої «Гуцулки Ксені» Ярослава Барнича 14 та 17 вересня!Гуцулка Ксеня

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930