kalendar2015_b

«Поділля» Мавриція Гославського

«Над Поділлям звівся вгору вільним соколом» – ці поетичні рядки Мавриція Гославського стали епіграфом літературного вечора,   який відбувся  нещодавно в  обласній бібліотеці для юнацтва  і був    приурочений 215-й річниці з дня народження подільського поета польського походження.    Ім’я  Мавриція Гославського і досі залишається відомим лише вузькому колу  шанувальників поезії та краєзнавцям. Тому  розповідь викладача зарубіжної літератури Хмельницької гімназії №1 Нелі Івануни  та доповідь – представлення наукового дослідження учениці 11 класу гімназії №1Анни Чорної, які супроводжувались слайд-показом, викликали зацікавлення у студентів філологічного факультету гуманітарно- педагогічної  академії. Велика дослідницька робота викладача та учениці дали можливість присутнім на зустрічі студентам дізнатися про дуже короткий, але сповнений великою любов’ю до землі, де він народився, життєвий і творчий шлях  уродженця нашого краю  – польського поета, творчість якого належить до  романтичної поезії ХІХ ст., представника «української школи» в польській літературі – Мавриція Гославського.
З2 роки життя поета вмістили в себе навчання в повітовій школі в Кам’янці-Подільському, навчання в Кременецькому ліцеї, роботу приватним вчителем, збирання у вільний час переказів та легенд, що лягли в основу поем «Дума про Нечая», «Зигмунд Кардиш», «Поділля», участь в російсько-турецькій війні, участь у польському національному повстанні проти царського самодержавства, переслідування, еміграцію, арешт, тюрму. І велику, велику любов до Поділля.
На завершення зустрічі присутні переглянули фільм, знятий про Мавриція Гославського «Пив душею чистий гомін» та познайомилися з книжковою виставкою із фондів бібліотеки.го1ф го2ф го3ф го4ф

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Липень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031