kalendar2015_b

Дослідник правдивої історії з Дунаєвеччини

Ім’я  Володимра Білінського добре відоме історикам сучасної доби. Адже він у своїх глибоких і детальних дослідженнях подає реальні факти історії, оперті на літописні матеріали. Прибравши з описового каркасу російської історії очевидні вигадки, Володимир Броніславович викладає її в іншому вигляді, розвінчуючи московські міфи, доводячи, що Московський улус був у складі Золотої Орди. Свого часу історична повість Білінського  «Країна Моксель,  або Московія» справила на читачів величезне враження, розставивши на місця шматочки попередніх випадкових знань

В. Білінський народився на станції Дунаївці 1936 року.  За розподілом працював у Казахстані з 1959 по 1996 роки. Під його керівництвом зведено безліч мостів по всьому колишньому радянському Союзу.  В 1999 р. повернувся в Україну, мешкає в Києві. 2011 р. – за книгу «Країна Моксель, або Московія» (тритомник) став лауреатом премії ім.. І. Франка в галузі інформаційної діяльності у номінації «За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері».

І ось минулого тижня обласний  літературний музей організував цикл зустрічей  з В. Білінським: у самому музеї, в бібліотеці Хмельницького університету управління і права,  а також на отчій землі письменника – на станції Дунаївці.

Хлібом-сіллю зустріли шанованого гостя школярі місцевої школи, а також голова Дунаєвецької селищної ОТГ Антон Камінський, секретар Віталій Радецький, директор школи Віктор Богуш. А прибув В. Білінський у супроводі голови Хмельницької обласної організації НСПУ Петра Маліша та  директора обласного літературного музею Василя Горбатюка. Гість був приємно вражений  не тільки теплим прийомом, а й тим, у якому чудовому стані перебуває як селище в цілому, так і школа зокрема.

Затишний актовий зал школи зібрав не тільки учнівську  і педагогічну родини, а й усіх бажаючих. У ході зустрічі В. Горбатюк та П. Маліш наголосили на тому, який величезний пласт історії дослідив В. Білінський, доносячи правду до сучасних поколінь, і ці факти великою мірою перевертають нашу свідомість. Також гості передали для шкільної бібліотеки добірку книг хмельницьких авторів.

В. Білінський – людина  енциклопедичних знань. Він чимало розповів про свою роботу  над архівними матеріалами, про те, як  важко було добратися до потрібної літератури, іноді тижнями і місяцями  чекаючи якоїсь певної книги. Багато літератури було просто вилучено з національних фондів через заборону їх радянською владою. Немало з таких раритетних   і, без перебільшення, безцінних книг дивом виявилися в домашніх архівах бібліотечних «старожилів», котрі таким чином зберегли книги від знищення. Саме на основі таких джерел  В. Білінський доводить , що відомі російські імперські історики (Карамзін, Соловйов,  Ключевський) створили міфологію великоросійської держави. А книги-дослідження  Володимира Броніславовича  дають можливість  дізнатися причини  замовчування і викривлення правди офіційною радянською історіографією про московитів і Московське князівство.  Свого часу книги «Москва Ординська» та «Україна-Русь»  стали бестселерами.

«Переосмислення історії є дуже важливим у всі часи, – зазначив В. Білінський. – А найбільше щастя в тому, щоб наша батьківщина була по-справжньому вільною серед імперій, якими  завжди були Польща і Росія. Цю просту і важливу істину я по-справжньому зрозумів лише на схилі років». Багато про що розповів ще гість, адже на довгому життєвому шляху здобув багатий досвід спілкування з різними людьми колишнього Радянського Союзу. А ще розповів про творчі плани – книгу «Білі журавлі», яка зараз готується до друку, і писав він її з з особливою любов’ю до рідної  землі, адже у книзі буде йти мова про події на рідній станції Дунаївці. А голова ОТГ А. Камінський, у свою чергу, пообіцяв закупити комплекти  книг  В. Білінського для кожної шкільної і сільської бібліотеки  селищної ОТГ.

На закінчення зустрічі звучала щира пісня у виконанні 11-класниць Вікторії Слободянюк, Марії Антонюк та Дарії Грушкевич. IMG_3346 IMG_3350 IMG_3360 IMG_3371

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930