kalendar2015_b

Відкриття виставки живопису художнього об’єднання «Рефлекторний взаємозв’язок»

У приміщенні  Хмельницького обласного художнього музею відбулося відкриття виставки живопису художнього обєднання «Рефлекторний взаємозв’язок» (Бішарєва Катерина, Мельничук Світлана, Романова Юлія, Собків Мар’яна, Тимченко Наталя) під керівництвом Едварда Міляра, м.Хмельницький.

В експозиції представлено 39 робіт (2017-2018 роки написання), серед яких є і портрети, і натюрморти, і твори з незвичайними абстрактними формами, насиченими відтінками фарб; картини змушують заглибитись у їхній зміст, знайти істину, яку закодували авторки. На думку художниць, справжнє мистецтво обов’язково має спонукати до роздумів, возвеличувати людину, відривати її від буденності і вульгарної простоти, розкривати глибинну сутність життя через власну образно-смислову стилістику і символіку.

Дві роботи виконані у співавторстві з Едвардом Міляром. Едвард Міляр – хмельницький художник, живописець, графік, мистецтвознавець, поет, доктор наук, почесний професор, академік МАФОБ (ГО «Міжнародна академія фундаментальних основ буття», м.Київ). В його особі міцно переплівся талант художника, філософа і поета. Це людина, яка не просто бачить світ очима митця, а по-своєму осмислює об’єктивну реальність.

Народився художник 1941 року в селищі Антоніни Красилівського району. Його прадід і дід мали неабиякий хист до музики – віртуозно грали на сопілках. Батько був високопрофесійним столяром та мав хист до художнього мистецтва. Сім’я Мілярів недовго жила в Антонінах і згодом переїхала в Ізяслав. Перші кроки професійного малювання Едвард Рафаїлович одержав на підготовчій студії Київського художнього інституту. У 1969 році закінчив Смоленський державний  художньо-педагогічний інститут. Працював у м. Душанбе в науково-дослідному інституті при міністерстві освіти Таджикистану.

Починаючи з 1994 року, поглиблено займається філософією. У багатьох містах України виступає з філософськими лекціями. Художник безкоштовно відкрив 10 картинних галерей, одна з яких знаходиться в США. Провів велику кількість персональних виставок, в тому числі, і в українській діаспорі в Сполучених Штатах Америки.

В 2000 році у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття ретроспективної виставки живопису Едварда Міляра. На вернісажі водночас було презентовано збірку його поезій  «Поезія. Поетика». У книзі, поряд з віршами 15-річного Едварда, який тільки пробує поетичне перо, вміщено, здебільшого, білі вірші 50-річного Едварда Рафаїловича, який в поезії шукає філософського зерна, іншого свого світу.

Едвард Міляр написав понад 3000 полотен у різних жанрах, на різні теми. Його творчий шлях – постійний експеримент, він пробує себе у різних техніках, жанрах, вигадує власні. Рідкісна техніка включає в себе власні секрети та авторське творче бачення світу. Творчість Міляра – особливий приклад відносин між філософією і мистецтвом, коли людина мисляча вибирає як засоби вираження своїх ідей не мову абстрактних понять, а живопис. Ще одним даром Едварда Рафаїловича є здатність передавати свій світогляд та професійні навички своїм учням.

Гарним підтвердженням цього є виставка художнього об’єднання «Рефлекторний взаємозв’язок».
27 лютого о 14.00 у Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться творча зустріч із Едвардом Міляром!

Виставка діятиме до 14 березня.DSC_0683 DSC_0713 DSC_0727

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930