kalendar2015_b

«Чоловік про жінку» – фотопроект в обласному художньому музеї

2 березня 2018 р. у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось відкриття фотопроекту Інни Шинкаренко «Чоловік про жінку». Експонентку прийшли привітати знайомі та друзі.

Інна Шинкаренко – математик, психотерапевт за освітою, родом з Хмельниччини, а сьогодні львів’янка та вільний фотограф з більш як 10-ти річним стажем. 2015 року у кількох містах, серед яких і Хмельницький, вона представила виставку «Жінка. Чоловік». Для портретів Інна фотографувала успішних та відомих жінок, спершу в чоловічому, а згодом в жіночому образах. При цьому, її моделі отримували завдання – пригадати чоловічі та жіночі риси у собі та проявити їх мовою погляду, жестів та міміки. Проект виявився надзвичайно популярним і отримав позитивні відгуки та велику зацікавленість у публіки та засобів масової інформації. Ще на відкритті першої виставки Інна задекларувала сміливий намір – фотографувати в аналогічному стилі чоловіків. Та найцікавішим є те, що проект отримав продовження – серію чоловічих портретів.

До експозиції «Чоловік про жінку» увійшли 15 подвійних портретів. Автор зуміла залучити до участі у фотосесії професійно успішних, мужніх чоловіків, яких обирала сама, користуючись особистим авторським критерієм. Так само як минулого разу, моделі фотографувалися двічі: перший раз – проявляючи свою силу, мужність, сміливість, а другий  – демонструючи свої погляди і думки про жіноцтво, шукаючи жіноче в собі. На фото учасники показують, що означає для них бути чоловіком і жінкою. Кожен з образів базується на власних переконаннях або фантазіях моделі. Інна створила тонкі психологічні портрети людини дуальної, більш того, підсилила ефект психологічного портрету, доповнивши його авторським текстом портретованих.

«Цей проект показав мені неприємну правду про деякі факти: чоловікам складніше погодитись на перевтілення, бо суспільство засуджує таке переодягання. Незручно показати себе таким, яким тебе не знають – ніжним і сором’язливим, або істеричним і сексуальним, бо такий чоловік не приймається суспільством. Незручно говорити про образи жінки, які відрізняються від розпіареного образу богині-берегині. Незручно визнавати, що замріяними, злегка божевільними і яскравими можна бути тільки жінкам. Чоловічий образ прийнятний зосередженим, серйозним, надійним і готовим вирішувати будь-які проблеми світового масштабу. Я зрозуміла, що потрібно бути дуже сильним і сміливим чоловіком, щоб відкрито говорити про наявність в себе якостей, які дозволені лише жінкам. Всі ж знають, що чоловіки не плачуть. Лише скорочується їхня тривалість життя через заборону проявляти емоції», – зазначає Інна Шинкаренко.

Зацікавити своїм проектом фотографу вдалося багато відомих львів’ян та киян. Тому, на світлинах можемо побачити, зокрема, відомого художника Сергія Петлюка, директора Львівського палацу мистецтв Юрія Гнатковського, фотографа Костянтина Смолянінова, художника Влодка Кауфмана, журналіста Віталія Чепиногу та інших.

Святкову атмосферу під час відкриття створили музичні композиції викладача Хмельницького музичного училища ім. В Заремби Світлани Гут та студента, лауреата Всеукраїнського конкурсу «Провесінь» Павла Вербицького.

Виставка діятиме до 25 березня.IMG_2388 IMG_2370

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930