kalendar2015_b

Золотою стежкою Василя Кравчука

У Хмельницькому обласному літературному музеї відбулася презентація посмертної книги подільського поета-гумориста Василя Кравчука «Пливе в минуле стежка золота». Видання побачило світ з ініціативи сестри письменника Надії Ковальчук та Ізяславського історико-краєзнавчого музею. До збірки увійшли неопубліковані твори митця.

Вшанувати пам’ять поета і познайомитися з новим виданням його творчої спадщини зібралися письменники, працівники бібліотек, учителі навчальних закладів міста, студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Сестра письменника Надія розповіла про те, як народилася ця книга. Основу її склали ліричні вірші, які Надія Іванівна відшукала поміж щоденникових записів, а також уже відомі твори різної тематики.

– Відчуваю, що маю святий обов’язок – зберегти пам’ять про брата, – наголосила вона. – Він вартий того, щоб його ім’я не загубилося у часі. Ось тому ми сьогодні й маємо можливість познайомитися з його новою книгою, яка буде цікавою і землякам, і всім читачам України. Адже він був добре відомим у різних краях нашої держави. У збірці представлена громадянська, інтимна, пейзажна лірика, гумор і сатира, твори для дітей.

Про свій внесок у роботу над книгою розповіли директор Ізяславського історико-краєзнавчого музею Людмила Левицька, директор ізяславського «Медіа-центру» Василь Сложинський, художник Микола Ткачук.

– Василя Івановича я знав не лише як поета, прозаїка, гумориста, але й як музиканта, – розповів, зокрема, Микола Іванович. – Адже він тривалий час очолював Ізяславську дитячу музичну школу, гарно грав на акордеоні та фортепіано, керував хоровим і духовим оркестром, писав музику. Коли йому присвоїли звання Заслуженого працівника культури, мені випала честь малювати його портрет. Тоді ми й подружилися. Але можу із впевненістю сказати, що ми були більше, ніж друзі, бо, даруючи мені свої книги, він підписував: «Дорогому побратиму», а це значно вище.

Особливим гостем літературного заходу був письменник Володимир Барна з Тернополя. Дізнавшись про презентацію, він відклав усі свої справи, щоб отримати з рук сестри свого давнього колеги й друга нову книгу, поділитися спогадами про численні творчі поїздки Україною, зустрічі з читачами.

Душевним теплом, цікавими подробицями з життя й творчості Василя Кравчука були пройняті виступи членів обласної організації Національної спілки письменників України Петра Маліша, Анатолія Ненцінського, Ніни Шмурікової-Гаврилюк, Віталія Міхалевського, Василя Горбатюка. Спогадами про поета, педагога та музиканта поділився композитор Михайло Люшня. Ліричний струмінь у захід вніс виконанням на акордеоні  інструментального твору Франка Анжеліса «З глибини душі» студент музичного училища імені Владислава Заремби Геннадій Нестерук.

Сестра письменника подарувала у фонди літературного  музею щоденники, записники, книги, світлини, газети й журнали з публікаціями Василя Кравчука. DSC_0052 DSC_0017 DSC_0025DSC_0016

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930