kalendar2015_b

Польовий семінар з реставрації палацу Сенявських відбувася в Меджибожі

Другий польовий семінар, присвячений історико-архітектурним дослідженням та реставрації палацу Сенявських – Чарторийських, відбувся 19 квітня 2018 р. в Державному історико-архітектурному заповіднику “Межибіж”.

Поєднуючи робоче засідання з оглядом об’єкту і вивченням документів та наукових джерел, учасники семінару обговорили хід протиаварійних, консерваційних робіт та реставрації пам’ятки впродовж року з часу проведення минулого семінару. Фахівцям було представлено поточні результати історико-архітектурних досліджень палацу, які особливо активно ведуться зараз, завдяки тим можливостям, які відкриває перед дослідниками процес реставрації.

Науковими співробітниками ДІКЗ “Межибіж” введено до кола наукових джерел низку публікацій іноземних вчених, фахівців з історії архітектури з Польщі, Словаччини, Угорщини 1930-1970-х років, доступ до яких отримано завдяки сучасним цифровим комунікаціям та контактам з закордонними колегами. Ці матеріали значною мірою  доповнюють той комплекс історико-архітектурних досліджень Меджибізької фортеці, які було започатковано у 1950-х роках Григорієм Логвином, продовжено у 1980-1990-х роках Євгенією Лопушинською, а нині реалізовано у проекті реставрації колективом дослідників-реставраторів під керівництвом Тетяни Філіпової. Згадані джерела підтверджують активну належність Меджибожа до тих політичних, військових та мистецьких процесів, які вирувати у XVI столітті у Центрально-Східній Європі. Водночас, разом із знаходженням відповідей про минуле Меджибізької фортеці перед дослідниками постає ще більше запитань, які приваблюють до Меджибожа науковців як з України, так і з-за її меж.

Підсумки нинішнього етапу історико-архітектурних досліджень палацу Сенявських – Чарторийських буде презентовано у збірнику наукових статей, який підготовлено до видання і буде видано друком у травні. Учасниками польового семінару прийнято рекомендацію підготувати таке видання і про археологічні дослідження, які супроводжують реставрацію палацу та охоплюють період від XII до XIX століття.

У польовому семінарі взяли участь представники управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації, підрядних реставраційних організацій з Києва, співробітники ДІКЗ “Межибіж” та Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква. Особливо цікавою є участь у науково-практичній зустрічі викладачів та студентів Харківського національного університету будівництва і архітектури, які впродовж кількох років у рамках співпраці з ДІКЗ “Межибіж” проходять тут практику. Об’єкти Меджибожа для харків’ян дають теми для практичних та дипломних робіт, які практично застосовуються у подальшій науковій і реставраційній роботі.

Такі польові семінари в Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж” надалі проводитимуться щорічно, впродовж усього періоду реставрації пам’яток національного значення.IMG_2295 IMG_2296 IMG_2306

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930