kalendar2015_b

Хелена Потоцька через сто років знову «повернулася» у Шепетівку

14 грудня в обласному літературно-меморіальному музеї М.Островського в Шепетівці відбулась презентація мистецького проекту «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів». Даний живописний твір став предметом масштабних досліджень кандидата історичних наук Оксани Лобко, яка є автором і куратором проекту. Майже 15 років знадобилося історику, щоб розкрити таємницю портрета, який довгий час був відомий як «невідома дама, невідомого художника». Як вияснилось  в результаті досліджень, автором є Мойсей Лейбовский, відомий польсько-литовський художник єврейського походження. Українці його майже не знають, бо робіт не було в музеях України. До певного часу  портрет «Хелени Потоцької з Радзивіллів» зберігався у фондах Шепетівського окружного музею, а в  1935 році у зв’язку із закриттям Шепетівського окружного музею у Славуті картина, разом із мистецькою та археологічною збіркою, була передана на постійне зберігання до Вінницького краєзнавчого музею, де знаходилась у запасниках музею до 1987 року – часу створення окремого художнього музею у Вінниці. Протягом 20-30-х років ХХ ст. полотно на картині зазначало чималих ушкоджень. З того часу картину не було практично експоновано. Протягом 2015-2017 рр. Національним науково-дослідним реставраційним центром України було проведено реставрацію портрету (реставратор Ольга Бондар). Після цього картина була вперше представлена громадськості.

Завдяки проведеним дослідженням стало відомо, що Хелена після заміжжя оселяється у Волинських маєтках свого чоловіка, а саме в Антонінському палаці та в Шепетівці, другий її син народився саме на Шепетівщині.  Таким чином, численні матеріали для виставки було зібрано з 25 архівних установ та приватних колекцій. Представлено фотографії, фото ілюстрації та фото документальних матеріалів з приватного родинного архіву Потоцьких, Головного архіву давніх актів у Варшаві, Державного архіву у Любліні, Музею-замку у Ланьцуті, Єврейського історичного інституту у Варшаві, Окружного музею у Жешуві, Регіонального музею у Ченстохові, Національного музею Литви, Литовського художнього музею, Литовського художнього фонду, Державного єврейського музею Віленського Гаону та ін.

В рамках презентації мистецького проекту відбувся круглий стіл: «Історія та маєткові комплекси родин: Потоцьких, Санґушків, Радзивіллів на Волині у ХVIII – початок XX ст.», спікерами якого були директор Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного,  кандидат історичних наук Владислав Берковський (Київ),  автор та куратор проекту, кандидат історичних наук Оксана Лобко, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Сергій Єсюнін, завідувач відділом охорони пам’яток історії та культури  управління культури Хмельницької ОДА Шпаковський Сергій, завідувач відділу образотворчого мистецтва Рівненського обласного краєзнавчого музею Віктор Луць, кандидат історичних наук, краєзнавець Володимир Ковальчук, науковий співробітник ДІКЗ «Самчики» Ольга Дуб, директор музею М.Островського Наталія Никонова.

«Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів» – це музейний та науково-дослідницький проект, який найкращим чином дає можливість картині заговорити та відкрити завісу історії. Подібні описові, візуальні, пошуково-дослідницькі проекти мають відбуватись та готуватись в наших музеях.48369524_10161186667750181_4766554627791388672_n IMG_20181214_123421 helena-14

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930