kalendar2015_b

Символ твоєї свободи

22 січня — День Соборності України, у цей день у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність. Кожна держава має свої символи, за якими її відрізняють. Це Прапор, Герб та Гімн. Такі три основні державні символи має й Україна, з давньою та цікавою історією.

Нещодавно Державному гербу України виповнилося 100 років. Після проголошення Акту Злуки, Тризуб став Державним Гербом всієї України.

З цієї нагоди у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї, відкрилась  виставка, присвячена Тризубу «Символ твоєї свободи». Виставка є спільним проектом Національного музею історії України, та Українського інституту Національної пам’яті. І сьогодні, у свято Соборності України, вона відкрилась в усіх обласних центрах нашої держави як знак цілісності та єднання всієї України.

На відкритті виставки присутні Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Миколайович Лозовий та Голова Хмельницької обласної Ради Михайло Васильович Загородний.

Під час заходу Вадим Миколайович привітав присутніх з сьогоднішнім дуже важливим днем для нашої держави. “Ми знаємо, що історія утворення нашої держави була досить не легкою, але я вважаю, що після закінчення війни ми продовжимо будувати свою незалежну, потужну, економічно розвинуту державу”, – зазначив Вадим Миколайович.

Вітаючи присутніх на заході з Днем Соборності, очільник обласної ради Михайло Васильович Загородний акцентував, що лише пам’ятаючи свою історію та поважаючи державні символи – українці матимуть міцну та сильну Україну.

Виставка дає можливість простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення. Тут можна побачити зображення Тризуба в інтерпретації Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та ін.

Виставка «Символ твоєї свободи» в музеї експонуватиметься протягом місяця, а далі мандруватиме Хмельниччиною.

На завершення керманичі області озвучили приємну звістку для працівників Хмельницького обласного краєзнавчого музею, а саме: спільним рішенням голови облдержадміністрації та облради найближчим часом буде підготовлене розпорядження про передачу краєзнавчому музею колишнього приміщення Хмельницького музичного коледжу ім.В.І.Заремби.IMG_4358 IMG_4337

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031