kalendar2015_b

Надзвичайний та Повноважний Посол Австралії в Україні Меліса О’Рурк презентувала подолянам мистецтво австралійських аборигенів

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Старі майстри: видатні автралійські художники, що малювали на корі». Пересувна виставка аборигенного мистецтва, яку представляє Посольство Австралії в Україні, ініційована  Міністерством закордонних справ і торгівлі Австралії та Національним музеєм Австралії. Вона допомагає зрозуміти утаємничене та доторкнутись до скарбів корінного населення цієї країни. На відкриття  мистецького проекту особисто завітала Надзвичайний та Повноважний Посол Австралії в Україні пані Меліса О’Рурк.

У ході урочистостей Ольга Долінська, директорка обласного художнього музею, подякувала пані послу за візит та можливість експонувати твори та знайомити подолян та гостей з незвичною для нашого краю культурою.  Також зауважила, що всі види мистецтва корінних народів Австралії, як і народне українське мистецтво, – пісні, танці, поетична творчість, оповідальний фольклор, а також образотворче мистецтво, окрім задоволення естетичних потреб, є засобами обміну інформацією та думками. Універсальний символізм, притаманний мистецтву всіх аборигенів Австралії, захоплює своєю декоративною філігранністю та багатошаровою змістовністю. І це, безперечно, споріднює фольклорний спадок наших країн. Не дивлячись на велику географічну відстань, у Австралії та України є спільне: прагнення шанувати, вивчати та зберігати традиційне мистецтво, а також наполегливо рухатись до прогресу та всебічного розвитку наших країн.

Пані Посол зазначила, що  для більшості українців Австралія є далекою, таємничою та екзотичною країною. Звичайно, про ключову пам’ятку цієї країни – Сіднейський оперний театр – багато хто чув, а ще знають про  неймовірну та унікальну дику природу – кенгуру та коал. Разом з тим, мало хто володіє інформацією про те,  що культура корінних австралійців є найдавнішою культурою світу. Також дипломат розказала, що в Австралії проживають і працюють, займаються бізнесом і творчістю понад 46 тисяч вихідців з України. Багато хто підтримує українських військових. Окремо пані Мелісса О’Рурк зауважила, що Австралія підтримує Україну у нелегкий час та вживає санкції проти Росії.

У мистецькому проекті «Старі майстри: видатні австралійські художники, що малювали на корі» представлені твори видатних корінних австралійських художників ХХ століття. Малювання на корі є однією із старовинних традицій світового мистецтва, яку практикували аборигенні художники Арнемленда (північна територія Австралії) упродовж тисячоліть.
Оригінальна виставка малюнків на корі відкрилася в столиці Австралії кілька років тому. Міністерство закордонних справ і торгівлі Австралії та Національний музей Австралії розробили пересувну виставку репродукцій, яка подорожує по всьому світу з метою показати це унікальне мистецтво більш широкій аудиторії.
Пересувна виставка аборигенного мистецтва, яку представляє Посольство Австралії в Україні, розпочала свою подорож Україною у січні 2017 року у Києві та протягом двох років відвідала багато міст країни. Відтепер – і у нашому місті.
До експозиції увійшли репродукції робіт 1963-1984 років, авторами яких є представники корінного населення Австралії. Чоловіки-митці були ритуальними лідерами, політиками та прихильниками мистецтва. Їхні роботи вивели творчість аборигенів, одну з найстаріших неперервних художніх традицій, у нову еру, де вона посіла заслужене місце у світовому мистецтві.
Глядачі мають змогу оцінити красу цих незвичних робіт, що відображають історичні події, священне царство пращурів, та яскраво виражають відчуття ідентичності до 31 липня.  пос

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930