kalendar2015_b

Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2020 рік

Відбулась презентація рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2020 рік», який укладається щорічно фахівцями Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки з 1966 року за участю науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, архівних, туристичних, навчальних, бібліотечних закладів.
Календар на 2020 рік містить 571 знаменну дату в житті області, у т.ч. вперше виявлених 167 дат.
Серед найбільш вагомих дат у 2020 році покажчик подає: ювілеї населених пунктів ( 600 років с. Святець Теофіпольського району, 500 років селам Радошівка Ізяславського, Бачманіва, Берездів, Жуків Славутського, 455 смт Чемерівці), подій (150 років прокладання першої в області залізниці, 90 років з часу так званих «бабських бунтів» проти колективізації, 40 років естафеті олімпійського вогню на Хмельниччині), установ та організацій (480 років Головчинецькому монастирю, 275 років церкві Різва Богородиці у с. Моломолинці Летичівського району, 225 років заснування Подільської пошти, та Славутській суконній фабриці, 150 років Понінківській папірні, 125 років Полонському заводу кераміки, 90 років Кам’янець-Подільському коледжу культури та 50 років обласному академічному театру ляльок).
Серед ювілейних будуть відзначатись персональні дати політичних діячів О.Лотоцького, Й.Волошиновського, В.Дзвонковського, науковців С.Маковецького, Ф.Яновського, М.Скорського, М.Сигала, В.Костюка, М.Курія, М.Красносельського, істориків С.Оскольського, Н.Ганновер, І.Винокура, сучасників М.Скиби, М.Войнаренко, В.Смолія, П.Смоленюка, митців М.Старицького,К.Місевича, П.Бідасюка, Ї Хомайко-Мацюк, письменники П.Маркіша, Г.Соколенка, М.Кльоца, Б.Грищука, М.Сумишна, спортсменів А.Дідуха, А.Майстера, А.Бондарчука, Ф.Мельник, М.Бех-Романчук.
Структурно видання складається з двох частин – хронологічної за календарем дат і текстової, де є понад 40 довідок до знаменних дат. Для зручності використання та пошуку укладено покажчик персоналій та авторів публікацій.
В презентації взяли участь голова Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Блажевич; доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, член Національної спілки краєзнавців України Віктор Адамський; кандидат історичних наук, доцент, головний науковий співробітник відділу інформаційних технологій Державного архіву Хмельницької області Віталій Галатир; журналіст, публіцист, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш; журналіст, письменник, член Національної спілки письменників України Михайло Цимбалюк; заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв, аспірант Центру пам’яткознавства НАН України, член Національної спілки краєзнавців України Сергій Шпаковський; заступник голови обласного відділення Національного олімпійського комітету в Хмельницькій області Віктор Флентін та інші.
Учасники презентації отримали паперовий примірник покажчика для установ та організацій, ознайомилися з історією Календаря, оглянувши книжкову виставку «На службі національної культури та історичної пам’яті», обговорили форму видання, напрямки співпраці у створенні довідника та його значення для розвитку краєзнавства і поширення інформації про Хмельниччину в Україні та світі.
Для тих, хто не зміг прибути на захід, повідомляємо, що електронна повнотекстова версія Календаря відкрита для усіх охочих на веб-сайті бібліотеки у розділі «Ресурси».IMG_3397

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031